У чому допомагає святий антоній великий

Про це давньохристиянському святого отця написано чимало текстів «але особливе місце займає твір Афанасія Великого " Житіє Антонія Великого». Цей твір вважається одним з кращих завдяки повчальним описам аскетичного життя святого подвижника.

Преподобний Антоній став засновником християнського відлюдницького чернецтва. Це коли кілька відлюдників під керівництвом авви (одного наставника) живуть в печерах (скитах) або хатинах окремо один від одного і постійно віддаються молитві, посту і працям. Кілька скитів під управлінням авви називалися Лаврою, звідси походить і назва, що збереглися до цих пір: Києво-Печерська, Свято-Троїцька Сергієва лавра і т. д.

Перш ніж розібратися, в чому допомагає Святий Антоній Великий, зануримося в історію його життя, так як саме там ми знайдемо всі відповіді на питання, що цікавлять.

Житіє святого

Житіє

Преподобний Антоній народився в Єгипті, в селищі Кома, що поруч з Геліополем, в 251 році. Сім`я його - зі знатного роду, батьки були християнами, тому він виховувався за Христовими заповідями. Все його дитинство пройшло в батьківському домі. Ближче до отроцтва його хотіли віддати вчитися грамоті, але юний юнак відмовився залишати рідну домівку. Та й з однолітками він практично не спілкувався.

Антоній ріс слухняним сином і любив ходити в храм Божий з батьком і матір`ю. Все, що там читалося і проповідувалося, він уважно слухав. Незважаючи на те що його сім`я була багатою, хлопчик був скромним і не вимагав вишуканих нарядів, страв та інших надмірностей, все було помірковано, в педагогічних цілях.

Доля

Коли батьки Святого Антонія Великого померли, він залишився за старшого і сам став піклуватися про велике господарство і про молодшу сестру. На той час йому було близько двадцяти років. Через деякий час з ним стався випадок, який і визначив всю його подальшу долю.

Одного разу, як зазвичай він це робив, Антоній зібрався йти в храм. По дорозі він завжди розмірковував. Йому на думку спадали апостоли і віруючі люди, які, продаючи своє майно і залишаючи все мирське, вважали перед учнями Господа всі свої кошти і йшли за Ним.

Засновник чернецтва

Боже провидіння

Переступивши поріг храму, багатий юнак почув звернені до нього слова з Євангелія (Мф., 19:21). У нього відразу склалося таке враження, ніби з ним говорив сам Спаситель.

Це був уривок з Євангелія, де Ісус Христос розмовляє з юнаком, який виконував заповіти Христа, але все-таки хотів дізнатися, чого ще йому бракує в духовному житті. Ісус відповів, що якщо він хоче бути досконалим, нехай продасть все своє майно, отримані гроші роздасть бідним і тоді матиме всі блага на небесах, а потім нехай приходить і йде за Ним. Почувши ці слова, юнак засмутився і пішов геть, тому що у нього був великий маєток, і продавати його він не збирався.

У цьому євангельському уривку Господь говорить про один з найважливіших обітниць ченців-нестяжаніі. Ці слова Антоній сприйняв близько до серця. Наче це говорилося для нього особисто. У житії святого Антонія Великого написано, що він відразу продав маєток і десятки гектарів родючої землі. Одну частину виручених коштів він роздав місцевим людям, щоб вони не турбували його, а іншу частину-жебракам. Третю частину отримала сестра, яка була віддана на піклування проживали в обителі доброчесних дів. Сам Антоній віддався відокремленій молитві недалеко від Отчого Дому.

Чернецтво

Почавши свій відлюдницький шлях, Антоній став розуміти, що йому не вистачає духовного провідника, тому він іноді залишав своє відокремлене місце і вирушав на пошуки мудрих людей, щоб від них отримати мудре повчання. Але потім він знову повертався на колишнє місце. Так крок за кроком свій подвижницький шлях він збагачував світлом божественного служіння і молитви.

Майбутній святий не забував і про фізичну працю, так як намагався заробити собі на прожиток, а залишки пожитків жертвував знедоленим людям.

Антоній Великий

Труднощі

Всі жителі околиць бачили добрі справи Антонія і дуже шанобливо до нього ставилися. Але це його цікавило найменше, так як він постійно віддавався більш важкого подвигу-молитовного чування, яке міг проводити цілими ночами. Харчувався він один раз в день-після заходу сонця. Їжа у нього була найпростіша-хліб з сіллю і проста вода.

Спав Святий відлюдник в основному на голій землі, а ковдрою йому служила рогожка. Потім він вирішив посилити свій подвижницький подвиг і пішов до гробниць. В одній з них він заточив себе і завалив вхід великим валуном, заздалегідь домовившись зі своїм знайомим, що той буде приносити йому хліб.

У гробниці Святий випробував чимало спокус, але все це він гідно витримував і тільки зміцнювався духом. Близько п`ятнадцяти років святий Антоній провів у своєму добровільному ув`язненні. Потім у 285 році він відійшов на схід від річки Ніл і знайшов там гору, щоб усамітнитися для молитви. Там він провів ще двадцять років.

Нове місце для відлюдництва

Він незабаром знайшов місце, де люди давно не жили, але воно було заповнене всілякими земними гадами. Однак як тільки преподобний заселився в нього, вони кудись зникли, як ніби їх вигнала якась потужна сила. Антоній, підготувавши собі піврічний запас хліба (воду він добував у себе в оселі), сховався всередині. Хліб йому приносили два рази на рік.

Іноді до нього приходили люди, щоб поговорити з ним, але він нікого не допускав до своєї огорожі. Але якщо розумів, що це воля Божа, то розмовляв з цією людиною через невелике віконце своєї, так би мовити, самітницької келії.

Бісівські пристрасті

Підступи ворогів

Відвідувачі іноді чули з його кімнати дивні звуки, схожі на крики, Рик, стогони і стогони, хтось нав`язливо просив преподобного покинути це місце. Людям стало цікаво, що ж там відбувається. Підібравшись ближче до віконця, вони побачили кричущих демонів. Від страху люди стали кричати і кликати Антонія. Той, підійшовши до дверей з внутрішньої сторони, відразу порекомендував їм якомога швидше покинути це місце і, поклавшись на волю Господа, нічого не боятися.

Святий преподобний Антоній Великий у цій келії провів двадцять років життя. Поступово народ знову протоптав до нього дорогу, адже деякі з них хотіли наслідувати його.

Одного разу люди, сильно бажали побачити святого відлюдника, вирішили вибити у нього двері. Святий відразу вийшов до них. За молитвами святого Антонія Великого тоді багато хто з присутніх зцілилися від своїх недуг, а з деяких були вигнані біси.

Максиміан

Святий Антоній Великий умів говорити натхненні промови і тим самим втішав стражденних, примиряв ворогуючих, а дехто з них вставав на чернечий шлях. Поруч з келією відлюдника з часом стали селитися інші монахи. І слухаючи волю Божу, він став їхнім духовним провідником. Монастирі на той час влаштовувалися за подобою таких скитів.

Але в 308 році імператор Максиміан влаштував жорстокі гоніння християн, кров яких потекла річками. Святих мучеників відправляли на суд в Олександрію, за ними пішов і Антоній, щоб брати участь в суперечці з аріанами. Він хотів померти за Христа, проте не хотів спеціально провокувати правителів на страту. І це було всупереч промислу Божому.

У цей період він допомагав, чим міг, мужнім сповідникам, заточеним в темницях. Але головне-він підтримував їх духовно, закликав до стійкості віри.

Помста

Така поведінка Антонія і оточували його ченців дуже не сподобалося судді, і тоді той повелів, щоб вони покинули місто. Деякі з його підопічних вирішили піти, але Антоній на інший день, виправши свої одягу, у всьому чистому знову постав перед ігемоном, демонстративно кидаючи мучителям виклик. За це швидка смерть загрожувала йому, але це не було завгодно Богу.

Коли мученицьки помер єпископ Петро Олександрійський, святий Антоній виїхав з цього злощасного міста назад до себе в монастир, щоб знову усамітнитися в молитві.

Новий притулок відлюдника

Молитва святого Антонія Великого була настільки сильна і богонатхненна, що люди, відчуваючи її, не залишали ченця в спокої і натовпами приходили до нього. І знову він втішав їх, давав настанови і зцілював. Від цього людей до нього стало приходити все більше і більше. Не бажаючи, щоб про нього високо думали, він вирішив поїхати до верхньої Фіваїди, де його не знали. Але в очікуванні корабля, сидячи на березі, він почув слова Господа, щоб він йшов у внутрішню пустелю. Святий не знав дороги туди, але Господь сказав йому, щоб він пристав до сарацинів. Провівши в дорозі три дні, Антоній побачив гору, яку оточувала рівнина з декількома пальмами, і протікав біля її підніжжя прохолодне джерело. Він відразу зрозумів, що саме про це місце говорив йому Господь.

У скелі він знайшов невелику печеру і віддався богомислю. Ця гора згодом стала називатися Антонієвої. Сарацини, іноді навідувалися в цю місцевість, приносили йому хліб. Для того щоб не обтяжувати їх, він знайшов ділянку землі і засіяв його пшеницею. Однак народ знову знайшов його, і тоді він зрозумів, що від людей неможливо сховатися, і почав вирощувати овочі, щоб підкріплювати сили своїх підопічних.

Боротьба з дикими звірами

В город до Святого Антонія Великого відразу стали приходити непрохані гості-дикі звірі. Одного разу, піймавши одного з них, він милосердно попросив його, щоб він розповів всім іншим побратимам, щоб вони в це місце не навідувалися і не завдавали шкоди грядках. Так і сталося - більше тут дикі звірі не з`являлися.

Час минав, і Антоній постарів. Через слабкість здоров`я монахи випросили у нього дозволу приносити йому овочі, маслини і ялин. А він віддавав їм натомість власноруч плетені кошики (так він хотів як би відплатити їм за їх турботу).

Нові випробування і чудеса

Одного разу благочестива братія попросила Антонія відвідати їх монастир, і він погодився. По дорозі у них закінчилася вода, і стали вони вмирати від спраги, але по чудодійній молитві преподобного із землі раптом пробилося джерело чистої води.

Ще деякий час пробувши з ченцями, Святий праведник повернувся до себе на внутрішню гору, щоб знову в повному смиренні і безмовності здійснювати свої молитви.

Але люди все одно не залишали його в спокої, і так хвиля чуток про Чудотворця докотилася і до самого царя Костянтина Великого і його синів, які написали йому листа. Благочестивий старець не став приймати його, пояснивши посланцям, що йому дивуватися увазі царя не варто, а краще-Богу, що відкрився через Свого Сина Єдинородного.

Але тут втрутилися інші ченці і розповіли, як ці царі допомагають і захищають християнство, і якщо їх послання проігнорувати, вони можуть спокуситися.

Ікона святого Антонія

Відхід в інший світ

День своєї смерті святий Антоній Великий знав заздалегідь. Перед цим він відвідав ченців на зовнішній горі і попередив, що скоро покине цей світ. Засмучені такою звісткою ченці стали слізно просити, щоб він прийняв смерть у них в монастирі. Але він відмовився, давши їм напуття.

Минуло кілька місяців, і Антоній захворів. Перед днем своєї кончини він покликав двох ченців, що жили з ним і допомагали йому через його старості, попрощався з ними і заповідав поховати своє тіло в землі.

У житії святого Антонія Великого написано, що прожив він майже 106 років, і в 356 році преподобний преставився перед Господом.

Переслідування диявола

У його житті дійсно траплялися дивовижні речі. З ним в боротьбу вступив сам диявол, який почав лагодити йому всякі підступи, виганяючи його з цих місць і розставляючи свої мерзенні мережі.

Спочатку він спокушав ченця спогадами про безтурботне минуле, про багатство, про залишену сестру, вишукування в їжі і зручностях, наганяв страх немочі тіла і труднощів на шляху чернечого життя.

Але святий відлюдник знав, як боротися з такими спокусами. Зброєю в справах його була віра, сильний дух, серцева молитва, любов і надія на Господа.

Випробування пристрастями

Саме в цих уривках з його життя можна зрозуміти, в чому допомагає Святий Антоній Великий. Тоді лукавий вирішив діяти іншим чином. Він прийняв жіноче обличчя і в ночі прийшов до Антонія. Але блудна пристрасть не згасила ревної віри святого ченця в Господа, який привів на розум думки про вогонь в пеклі. І тоді згас жар сатанинського зваблювання.

Бачачи, що цей монах ревний подвижник, сатана закликав своїх смердючих і злих духів. Вночі вони прийшли і сколотили ченця до напівсмерті. За свідченням преподобного Антонія, біль, яку він відчував, була неможливою, її навіть не можна було порівняти з болем, заподіяної людьми. Але милостивий Бог не залишив без розради і допомоги Антонія, якого він зцілив і поставив на ноги.

Непрохані відвідувачі

І знову сатана улесливий розлютився, ніяк не залишав у спокої бідного ченця і знову піддав його страшному випробуванню. Лукавий хотів зламати волю святого і пристрасно бажав довести його до повного відчаю. Вночі вдарив такий грім, від якого стіни самітницької келії преподобного тремтіли і мало не розпалися. А потім з усіх боків до нього кинулися слуги Сатани у вигляді диких звірів. Вони гарчали, Вили і шипіли, і всі хотіли накинутися на Антонія, щоб розтерзати. Лев готовий був в будь-яку хвилину кинутися і застиг у стрибку, вовк вискалився, змій звивався, а віл буцався.

Вражений нападками непроханих відвідувачів, Антоній корчився від болісного болю, адже він був нестерпним, але страху він не відчував. Він почав викривати злих духів і сказав їм, що якби вони дійсно були сильними і володіли могутністю, то навіть один зміг би впоратися з ним, але їх багато, а значить, Господь відібрав все у них. Потім під щитом Божественної віри він додав, щоб вони не лякали його, а швидше напали, але якщо у них такої влади немає, то не варто і старатися. І відлюдник віддався молитві.

Черговий порятунок

Після цих сміливих слів покрівля його келії ніби розверзлася, і світловий промінь проник через звільнене простір. Демони відразу зникли, біль припинилася, а житло стало колишнім. Антоній продовжував молитися, підбадьорений Господом, а вся ця нечисть розсіялася, як чорний дим.

Але знову диявол ніяк не заспокоювався, і на цей раз він вирішив випробувати ченця на сріблолюбство, подавши йому Срібне блюдо. Але коли монах зрозумів, для чого все це робиться, подумав, що блюдо саме буде в погибель дияволу. І воно дійсно відразу кудись зникло.

Монах-відлюдник

Благодатна віра

Наступного разу сатана назвався Богом і Промислом Божим (так хитро він хотів зламати дух преподобного). Але цього зробити йому ніяк не вдавалося. Потім Він наслав на святого гієн лютих. Але і тоді Святий відлюдник не здригнувся, А Господь уберіг і відправив зло туди, звідки воно прийшло.

Багато, дуже багато підступних випробувань влаштовував йому ворог, але завдяки своїй непохитній вірі Святий ніколи не опускав руки, так як надійним зброєю його була молитва Спасителю, який завжди оберігав свого праведного слугу.

Тепер 30 січня Церква вшановує день пам`яті Антонія Великого. Антоній Великий залишив багато своїх повчань для християн, але складали їх різні добролюбці, так як сам він не був церковним письменником. В настановах святого Антонія Великого є цілий Статут відлюдницького життя і її зовнішні порядки.

Ікона святого

Ікона Антонія Великого (фото)

Цікавий той факт, що Святий до глибокої старості виглядав досить моложаво, хоч на іконах і зображують його старцем. На іконі Антонія Великого можна побачити, що у нього густа окладистая борода і пронизливий погляд. На іконах він може зображуватися по пояс або в повний зріст.

Ікона із зображенням Антонія Великого

На іконі святого Антонія Великого також можна побачити, що в руках він тримає посох у вигляді хреста і Святе Письмо. Іноді поруч можуть зображуватися дзвіночки для відлякування бісів і Свиня.

ДО РЕЧІ, найстаріший монастир і храм преподобного Антонія Великого досі зберігся в Єгипті. Знаходиться він в Північній Аравійській пустелі і відноситься до Коптської Православної церкви.

Перед іконою святого Антонія Великого моляться про душевне і фізичне здоров`я своїх близьких. Цікавим фактом є те, що і сам святий володів дивним здоров`ям, незважаючи на своє важке аскетичне життя.

Багатьох цікавлять питання з приводу того, в чому допомагає Святий Антоній Великий і як йому молитися. Преподобному старцю моляться для того, щоб він зміцнив у вірі, навчив смирення, позбавив від бісівських нападів, врятував від різного роду спокус: залежності від пияцтва і куріння. Кажуть, він допомагає легше переносити вікові хвороби і люди, які моляться йому, довше живуть.

Молитва Антонію Великому починається зі слів "О, великий угодниче Божий, преподобне отче Антоніє!"

Статті на тему