Що означає символ риби в християнстві?

Символ риби в християнстві відіграє досить значну роль. По-перше, він тісно пов`язаний з Ім`ям Ісуса Христа. По-друге, він має безпосереднє відношення до історії цієї релігії. Якщо згадати, що в перші століття нашої ери в Римській імперії вона жорстоко переслідувалася, то стає зрозумілим, чому риба-символ християнства.

Це пояснюється тим, що тоді не було можливості говорити відкрито про нову віру і створювати стосуються її зображення. Тому і з`явилися різні символічні знаки і малюнки. Вони представляли собою своєрідну тайнопис, за допомогою якої одновірці пізнавали один одного. Детально про значення символу риби в християнстві буде розказано в статті.

Таємничий акронім

Риба з анаграмою

У давньогрецькій мові існує слово Oodχθύς, яке по-російськи пишеться, як "Іхтіс" і позначає рибу. У той же час воно є монограмою (акронімом) імені Христа і складається з початкових букв його повного імені грецькою. Російською таким є-Ісус Христос, Божий Син, Спаситель. Замість цього імені часто зображувався знак Риби, який в короткій формі виражає сповідання християнства.

Оскільки через гонінь віри на ранніх етапах зображення Христа були неприпустимим сюжетом, зазначений акронім з`являється в 2 столітті в римських катакомбах. Символ риби в християнстві з`явився задовго до того, як став використовуватися хрестик. Адже раніше з ним пов`язували страшну і ганебну страту. Своє сьогоднішнє значення він набуває лише в 4 столітті, коли розп`яття було скасовано. У певний період обидва символи були рівнозначними.

Зображення

Ранньохристиянська мозаїка

Риба зображувалася першими християнами в катакомбах, в храмах ,на начиння (наприклад, на лампадах), печатках, одязі, в листах. Сьогодні вона є елементом декору церков. На стінах катакомб можна побачити зображення риби з розташованої на її спині кошиком. У ній знаходяться хліб і бутель червоного вина. Це символізує образ Христа в Євхаристії, тобто в обряді причастя.

У деяких малюнках на собі риба несе корабель. Це є асоціацією з християнською церквою. Три риби, що мають одну спільну голову, символічно зображували Святу Трійцю, підкреслюючи її несліянность і в той же час нероздільність. Подібно до того, як сучасні віруючі християни носять натільні хрестики, ранні представники цієї релігії носили рибок, які були зроблені з різних матеріалів, таких, як метал, камінь, перламутр, скло.

У своєму творі «Про град Божий» Блаженний Августин писав, що символ риби в християнстві – це таємничий знак Христа, Який говорить про те, що в безодні смертності, немов у глибині вод, він залишався живим і безгрішним.

Євангельська символіка

Насичення народу

У Новому Завіті цей символ використовується в багатьох випадках. Так, в Євангелії від Матвія Ісус, запитує, чи знайдеться серед його співрозмовників людина, яка дасть синові камінь замість хліба, коли той попросить хліба? Або дасть йому змію, коли той попросить рибу? На думку тлумачів Писання, тут риба – символ Христа як істинного хліба життя, тоді як змія-символ диявола.

Також у Матвія йдеться про насичення великої маси народу сімома хлібами і невеликою кількістю " рибок». Ісус узяв сім хлібів і рибу, подякував Богові, переломив хліби і дав свої учням, а ті передали їх народу. Всі люди їли і були ситі. Їх було біліше, ніж 4 тис. людина. Під час здійснення іншого дива насичення було дві риби і п`ять хлібів.

Всі зазначені епізоди свідчать про євхаристійному розумінні насичення і символічно відображаються в зображенні пливе риби з плетеним кошиком на спині, в якій знаходяться хліби і вино. Таке є, наприклад, в одній з катакомб святого Калліста в Римі.

Святі апостоли

Символ риби в християнстві пов`язаний і з учнями Ісуса Христа. З них вісім спочатку були рибалками. У Матвія і у Марка розповідається, що вчитель обіцяв Андрію і Петру, що вони стануть "ловцями людей"» тобто будуть вести людей за собою. Царство Небесне уподібнюється Спасителем неводу, який закинуть в море і захоплює риб всякого роду.

У Капернаумі знаходиться статуя Петра, наступника Ісуса, який тримає в руках посох і велику рибу, отриману від вчителя. Риба також є символом плодючості. Кожна дає незліченну потомство, що також використовується, як алегорія того, що з проповідей маленької групи апостолів поступово сформувалася найбільша релігія, прихильники якої сьогодні обчислюються мільярдами.

Розбираючись в тому, що означає символ риби в християнстві, слід сказати і про інші його тлумаченнях.

Інші символи

Потрібно відзначити, що з рибою Отці церкви порівнювали і самих християн, кажучи, що вони пішли за Ісусом " воду вічного життя». Так, Тертуліан, видатний християнський письменник 2-3 ст., вважав, що таїнство води є життєдайним, так як змиваючи нею гріхи своєї вчорашньої сліпоти, люди звільняються для вічного життя.

Написавши про хрещення, він підкреслював, що ми ті ж рибки, що слідом за» рибою " Ісусом, у воді народжуємося і зберігаємо життя, залишаючись в ній. Таким чином, риба - це ще й символ хрещення. Купіль, в якій воно відбувається по-латині називається piscina (по-російськи - " писцина»), що дослівно перекладається, як ««Рибний садок». А новонавернених називають pisciculi, тобто " рибки».

Христос також розглядає риболовлю як аналогію навернення до нової віри. З цим пов`язано і носіння Папою Римським так званого кільця рибалки.

Символ Трійці

Як вже було сказано вище, зображення трьох риб, що мають одну голову, є символом Святої Трійці. Так само, як і трьох, сплетених разом. Ще риба у християн символізує безкорисливість.

Особливості зображення

На закінчення залишилося дати відповідь на питання: "Яка риба-символ християнства".

Зображення можуть виглядати наступним чином:

  1. Монограма ΙΧΘΥΣ, що не супроводжується жодними малюнками.
  2. Риба, яка може бути у вигляді малюнка або символу, з монограмою і без такої.
  3. З кошиком на спині, в якій присутній хліб і пляшка вина-це символ Ісуса, що несе причастя. Дельфін з якорем
  4. Дельфін, який є символом спасителя в якості провідника, що долає хаос і згубну безодню. Дельфін разом з кораблем або якорем розглядається як символ Церкви. А якщо його зображують пронизаним тризубом або ж прикутим до якоря, то в цьому бачиться розп`ятий Ісус.

Тепер ви знаєте, яке відношення досліджуваний символ має до християнства.

Статті на тему