Преподобна марія радонезька: біографія, ікона. Храм кирила і марії радонезьких

"Можливо ль, щоб Святий, якому Бог підготував стати обраним посудиною Господнім, народився від неправедних батьків?"Таким питанням задається Епіфаній Премудрий, автор біографії Сергія Радонезького. І сам собі відповідає: "Звичайно ж, немає. Ще до народження немовляти появи його на світ супроводжували великі чудеса". Та й батьки святого також були непростими людьми.

У цій статті ви прочитаєте про матір Сергія, Марію Радонезьку. Ким була ця жінка, зарахована православною церквою до лику преподобних? Багато хто знає житіє святого Сергія Радонезького. А ось ким були його батьки-Кирило і Марія? Чи були у них діти ще, крім Сергія? За що батьки святого з Радонежа шануються? Коли вшановується їх пам`ять? Які молитви тоді слід вимовляти? Про все це читайте нижче.

Преподобна Марія Радонежская

Біографія подружжя

На жаль, ми нічого не можемо сказати про те, коли народилися Кирило і Марія Радонезькі. Можна лише допустити, оскільки померли вони в поважному віці, що на світ вони з`явилися в другій половині XIII століття. Швидше за все, Кирило успадкував Боярський титул від батька. Він володів маєтком в селищі Варниці, яке розташовувалося в чотирьох верстах від Ростова Великого. Але достовірно відомо, що Кирило перебував на службі спочатку у князя Костянтина Борисовича, а потім у Костянтина Васильовича.

Очевидно, його дружина Марія також була боярського роду. Але хто були її батьки, як і де протікало її дитинство і отроцтво, і навіть коли вона вступила в шлюб, історикам невідомо. Жили подружжя багато, але без шику. Кирило відлучався до двору князів ростовських лише за службовим обов`язком. Основний час подружжя проводило у своєму маєтку, не гребуючи, як пише Епіфаній премудрий, і фізичної праці. Були вони людьми побожними, але більш нічим від православного народу не відрізнялися. У них народилося двоє синів-Стефан і Петро.

Кирило і Марія Радонежские

Чудеса, вчинені Сергієм в лоні матері

Але тут Марія Радонезька завагітніла втретє. Спочатку ніщо не віщувало чудес. Але якось раз Марія пішла до святої літургії і стала в церкві. Ось як описує цей дивовижний випадок біограф Сергія Радонезького Епіфаній: коли священик розкрив книгу Євангелій і приготувався читати з неї, немовля вигукнув гучним голосом з утроби матері.

Здивування оточуючих було велике, але що повинна була відчути сама Марія? Так само голосно ще не народжене немовля скрикнув під час богослужіння двічі: перед співом слави Херувимської і коли священик проголосив: "слухаємо, слава святим!"З тих пір батьки Сергія зрозуміли, що у них в родині повинен з`явитися неординарна дитина. І вони, як колись мати пророка Самуїла, Свята Анна, вирішили присвятити його церкві.

Релігійні подвиги самої Марії

Здається, виносити в лоні майбутнього святого, який до того ж так рано сповістив про себе, вже велика заслуга перед Богом. Але Свята Марія Радонезька, як пише автор житія засновника Свято-Троїцької Сергіївської лаври, трималася далеко від усякої нечистоти і скверни. Вона ставилася до носиться нею дитині як до " нікому безцінного скарбу». У той час, як інші вагітні жінки діставали чоловіків своїми капризами, Марія була дуже стримана в їжі.

Вона строго тримала пости і взагалі відмовилася від будь-якої скоромної їжі. Коли ж вона була на зносях, виключила з раціону і рибу. Їла вона тільки варені овочі і крупи, а пила лише джерельну воду, та й то в малих кількостях. Вона дуже часто молилася наодинці Богу, просячи його дотримати її і немовляти. Вона також часто згадувала, що буде він народиться чоловічої статі, вона присвятить Його Церкви, тобто віддасть в ченці, як тільки той досягне віку розуміння добра і зла.

Марія-мати Сергія Радонезького

Мати маленького святого

У травні 1314 року Марія Радонезька щасливо розродилася третім сином. Через 40 днів батьки понесли його до церкви хрестити. І священик назвав немовля Варфоломієм. І не тільки тому, що в той день (11 червня) Церква вшановувала пам`ять святого з таким ім`ям. "Варфоломій" означає " Син розради "(радості). Священик теж відчув, що даний немовля послужить Утішителем не тільки для своїх батьків, але і для багатьох інших християн. Він передрік батькам: "Веселіться, радійте, бо це є обраний Богом посудину, обитель Святого Духа і служитель Трійці».

Маленький Варфоломій, який звик до постів ще в утробі матері, не бажав від них відмовлятися. Багата Бояриня хотіла віддати дитину, як і двох своїх перших синів, годувальниці. Але немовля не бажав брати груди. Тоді Марія взялася сама вигодовувати сина. І як вона помітила, по середах і п`ятницях, немовля відмовлявся смоктати молоко, а в інші дні пив його. Бажаючи зробити їжу сина більш поживною, Марія почала їсти м`ясо. Але маленький Варфоломій тут же відмовлявся брати груди. Через Нього мати повністю відмовилася від м`яса.

Місто Радонеж

Отроцтво Варфоломія і політичні перипетії князівства Ростовського

Коли третій син Кирила і Марії Радонезьких трохи підріс, він самостійно продовжив стриманість. По середах і п`ятницях він тримав суворий пост. Та й в інші дні не куштував м`ясної їжі. При цьому він завжди був підтримкою і радістю для своїх батьків, повністю виправдовуючи своє ім`я. Роки йшли, і два старших сина, Стефан і Петро, одружилися, обзавелися своїми сім`ями. З батьками залишився лише молодший, Варфоломій. Коли йому виповнилося 15 років, відбулися зміни, які торкнулися не тільки його сім`ю, а й долі багатьох ростовчан.

Князівство потрапило в залежність від Московського правителя Івана Калити, який надіслав в місто свого намісника. Той не відрізнявся доброю вдачею. А оскільки князівство Московське платило данину Золотій Орді, намісник оббирав жителів Ростова Великого. Від утисків воєводи Кирило зовсім розорився. І сім`я вирішила переселитися в маленький Радонеж, що в князівстві Московському. Тому подружжя, Марію і Кирила, і називають по імені цього містечка.

Святі Сергія, Кирило і Марія Радонезькі

Закінчення земного життя

Варфоломій з отроцтва хотів прийняти постриг і часто нагадував батькам про даний ними обіцянку присвятити його Богу. Кирило і Марія не відмовлялися від своїх слів, але просили сина підтримати їх в їх старечої немочі і бідності, адже молодший син був їх єдиною опорою. Але оскільки смерть все не приходила за ними, батьки вирішили самі прийняти постриг. Для цього схимонах Кирило і преподобна Марія Радонезька пішли в обитель Хотьково. Там вони і провели залишок своїх днів в молитвах і стриманості.

Тим часом змінилася доля їхнього старшого сина, Стефана. Його дружина померла. Стефан, перебуваючи в горі, вирішив піти зі світу. Він віддав двох синів на виховання своєму молодшому братові Петру і теж вступив в Хотьковський монастир. У 1337 році батьки постали перед Господом, і сини поховали їх в обителі, під підлогою Покровського собору. Сорок днів Варфоломій перебував біля труни Кирила і Марії, а потім роздав свій маєток жебракам і пішов разом з братом Стефаном в Маковецький ліс, де вони звели Троїцьку церкву, а навколо неї монастир. Через три роки Святий прийняв постриг, взявши Чернече ім`я Сергій.

Сергій біля труни Кирила і Марії Радонезьких

Храм Кирила і Марії Радонезьких

Усипальниця роду ще в XIV столітті заявила про себе різноманітними чудесами. По-перше, сам Сергій Радонезький вказував, що перед тим, як прийти до нього, віруючі повинні спочатку відвідати Хотьківську обитель. Там, під покровом Покровської церкви, покоїлися не тільки мощі його батьків, а й прах дружин старших братів святого, Анни і Катерини. Сергій наполягав, що родинні узи, що зв`язують його з членами сім`ї, настільки сильні, що читання молитов впливає на здоров`я віруючий.

Про чудеса, що відбуваються на місці усипальниці, свідчить хроніка Покровського монастиря в Хотькові. Особливо явно заступництво преподобних Кирила і Марії проявлялося за часів жахливих епідемій: моровиці 1771 року, холери в 1848 і 1871 роках. Святість схимонахів була визнана в XIX столітті. Про це свідчать Церковні календарі того часу. Так, преподобних схимонахів поминають 31 Січня і 11 жовтня. У ці дні читають акафіст Кирилу і Марії Радонезьким і Псалтир.

Храм Кирила і Марії Радонезьких

Народні заступники

Церква визнала схимонахів преподобними лише в XIX столітті. Але вже на іконах XV століття Кирила і Марію, батьків Сергія Радонезького, зображували з німбами навколо голови. До могили заступників постійно стікався народ, просячи про одужання від недуг. Покровський собор неодноразово перебудовувався, але мощі до страшних років "войовничого атеїзму" залишалися в крипті.

Над могилою була старовинна ікона Марії Радонезької та інших членів її сім`ї. Цей образ втілював ідею про небесне заступництво. У центрі ікони була зображена Богоматір з молитовно піднятими руками. Її ноги впиралися в могилу схимонахів. В одну сторону від неї були зображені чоловіки роду: Кирило, Сергій, Стефан і Петро, а по іншу-жінки: Марія, Анна і Катерина. За переказами, засновник Троїцької лаври частенько навідувався в Хотьково, щоб помолитися на могилі батьків. Одна з ікон Сергія Радонезького зображує його з кадилом над труною в Хотькові.

Молитви до преподобних схимонахів

Є кілька варіантів звернення до Кирила і Марії. Подружня пара ніколи не сварилася. Тому для здобуття згоди в сім`ї слід читати тропар. Він звучить так:

"Причасники блаженства Христового, приклад шлюбу і турботи про дітей, праведні Кирило і Марія, що явили нам плід благочестя, преподобного Сергія, моліть Бога, щоб він послав нам дух смиренномудрості і любові, щоб в однодумстві і Світі прославляти Святу Трійцю».

Є ще кондак, що вихваляє не тільки подружжя, але і їх сина Варфоломія, відомого як Сергій Радонезький. Його читають для позбавлення від спокус і напастей, щоб зберегти сім`ю, зміцнити старість і для порятунку душі. У молитві до схимонахам Марії і Кирилу потрібно просити їх заступництва перед Господом, щоб Бог захистив віруючого і всю його сім`ю від бісів і злих людей. Також слід сподіватися, щоб була дарована понад сила слідувати неухильно всім заповідям Христовим.

Акафіст Марії Радонезької і Кирилу, її дружину

Цей канон проголошує священик в день поминання преподобних схимонахів. Акафіст складається з 13 кондаків і 12 ікосів. У ньому коротко йдеться про житіє преподобних Кирила і Марії, про Небесну славу, яку вони знайшли після відходу із земного життя і про те, що їх мощі дарують зцілення від немочей кожному, хто з вірою приходить їм поклонитися.

Статті на тему