Чи можна дитині перед причастям їсти: підготовка дітей до причастя

У правилах причастя дитини у православних якихось особливих обмежень, пов`язаних з віком немає. На відміну від тих же католиків, діти яких починають причащатися при досягненні певного віку, а точніше - 9 років.

Однак питання з приводу того, чи можна дитині перед причастям їсти, цікавлять багатьох батьків. Хрещеному немовляті святою Церквою дарується можливість прийняти Господню благодать. Але чи можна маленьким дітям їсти перед причастям?

Для того щоб це таїнство відбувалося за православними канонами, все-таки потрібно дотримуватися деяких правил, які необхідно взяти до уваги. Адже певна міра відповідальності за гідне причастя лягає на батьків, які повинні усвідомлювати, що це - не обряд і не ритуал, який відбувається символічно. І це не якась магія або чарівне дію в наслідування сусідам і друзям.

Таїнство Причастя

Застереження

Причащаючись, людина не з`єднується з якоюсь потойбічною силою, якою ми хочемо керувати, а возз`єднується з Самим Господом, який по нашій вірі буде керувати нами і віддасть нам те, що ми заслужили. Ця можливість внутрішнього Преображення веде людину до єднання з Господом і до незбагненної таємниці причастя. Тому воно і пояснюється таким поняттям, як таїнство.

Тепер же, звертаючи увагу на те, що Господь віддає нам по нашій вірі, чи можемо ми сказати про усвідомлення повноти віри, коли мова йде про причастя немовляти? Можна подумати, що причастя маленьких дітей містить іншу сакральну природу. Але це не так, воно за природою і значенням незмінно, незважаючи на вік.

Особистий приклад

Розбираючись далі з питанням про те, чи можна дитині перед причастям їсти, варто відзначити, що поки малюк маленький, він є частиною єдиного цілого з тими, хто про нього піклується. І все, що йому бракує, заповнюється його батьками, тобто їх вірою і особистим прикладом участі в церковних таїнствах.

Неприпустимим стає те, що батьки будуть дитини причащати регулярно, а самі не молитися, не постити і всіляко грішити. Проста присутність на причасті дитини теж не принесе ніяких плодів. І на превеликий жаль, такі ситуації - не рідкість.

Отже, щоб правильно і повноцінно причастити дитину, потрібно в першу чергу підготуватися батькам (за допомогою молитви, посту і таїнства Сповіді). Для куштування Святих Христових Тайн людині необхідно три дні старанно молитися, коли крім ранкових і вечірніх молитов читаються канони: покаянний Господу Ісусу Христу, молебний до пресвятої Богородиці, Ангелу-Хранителю і Послідування до Святого Причастя. Це важливо.

Причастя дітей

Чи можна дитині перед причастям їсти

Перед таїнством необхідно побувати на вечірній службі. З молитвою треба утримуватися і від їжі тваринного походження – м`яса і риби, яєць, молока і молочних продуктів.

Чи годують дітей перед причастям? Звичайно ж, морити малюка голодом не потрібно. Дітям перед причастям можна їсти варені і сирі овочі, каші без масла, макарони, хліб, відвари і соки як, власне, і самі фрукти, які можна використовувати в якості основного десерту.

Бажано сповідатися до або після вечірнього богослужіння, крайній випадок-на ранковій Літургії до Херувимської пісні. На сповіді-висловлювати все по совісті, при цьому не виправдовуватися і не звинувачувати інших. Треба збиратися, що без сповіді (крім дітей до 7 років) нікого не допускають до причастя.

У відрізку між сповіддю і причастям православна людина повинна повністю утримуватися від їжі і води. Це не є категоричний Припис, але після опівночі напередодні ці заборони стають обов`язковими. А вранці потрібно, лише почистивши зуби і прополоскавши рот, натщесерце йти в храм.

Відвідування храму

Підготовка

Говорячи простою мовою, підготовка дорослої людини до таїнства передбачає перш за все самодисципліну і граничну зібраність. Для багатьох це досить складно.

Деякі батьки перед тим, як підготувати дитину до причастя, вирішують вибрати найпростіший і невигадливий спосіб. Вони просто підводять або підносять дитину до батюшки. А потім просять причастити його. Але самі не хочуть, сподіваючись на потім і на який-небудь інший раз, коли будуть не зайняті або коли їм буде зручно.

Немовля причащати кожен день не забороняється, а навіть вітається, тоді батькам можна не причащатися кожен день. Однак надовго таке причастя залишати не можна - в цьому випадку така поведінка буде означати відверту зневагу до віри і заодно до своєї дитини. У такій ситуації малюк не отримає ту повноцінну силу Божої благодаті, так як він буде причащатися без духовного співучасті і підтримки з боку батьків.

Тіло і кров

Застереження

До 7 років діти причащаються без попередньої підготовки: сповіді і стриманості в їжі. Хоча в їжі є і свої особливості: грудних крихіток не годують занадто щільно, щоб не сталося неприємностей. Це ж має відношення до дітей старшого віку.

Однак при цьому треба намагатися дітей до трьох років причащати натщесерце, але примушувати їх до голодування теж не треба. Можна, наприклад, погодувати дитину легким сніданком-солодким чаєм і шматочком хліба.

Дитину мучити не можна, до 6 років може з`явитися вже усвідомлене утримання від їжі і пиття. Діти теж бувають різні-одні і три роки будуть терпіти, інші і в сім будуть мучитися. І тут батькам треба проявити особливу мудрість, доброту і ласку. Потім же, коли мета буде досягнута, дитина знайде внутрішню твердість і розуміння. А якщо він за власним бажанням заради причастя відмовиться від сніданку, то він вчинить як справжній православний християнин.

Важливим моментом є і те, що якщо дитина бере участь в церковних таїнствах, це не означає, що він стане справжнім християнином.

Саме причастя і зростаюча строгість посту-це одна з головних сторін християнського життя. А перед батьками стоїть завдання виховати свою дитину в дусі православ`я і якомога більше роз`яснювати йому всі тонкощі релігійного життя з урахуванням віку і загального розвитку.

Причастя дітей

Євангельське вчення

Глибше з`ясовуючи питання про те, чи можна дітям їсти перед причастям, підходимо, нарешті, до найголовнішого - того, що тут дуже важлива молитва. Наприклад, трирічна дитина може запам`ятати якусь коротку молитву. Потім він разом з дорослими може запам`ятати ще і ще молитви. Механічна зубріння тут теж не вітається. Дитина повинна мати хоча б основні поняття і сприймати сенс всіх молитовних звернень до Бога.

Це ж стосується і того, що до 3-4 років дитині потрібно розповідати про Ісуса Христа, про його Різдво і воскресіння, як він годував голодних і зцілював хворих. Про те, що Господь наш Ісус Христос знав, що він скоро буде розіп`ятий на Хресті і як зібрав своїх учнів на Великдень. У міру дорослішання батьки можуть знайомити свою дитину з текстом Євангелія.

Вимушене спрощення євангельських відомостей зовсім не означає спотворення сенсу, і краще чогось не доказати, ніж збрехати. Приступаючи до Причастя, також не треба дитині говорити про те, що ось батюшка тобі хоче дати смачненького компотика. Це блюзнірство. Треба говорити, що ось зараз батюшка дасть тобі причастя - воно святе і хороше.

Гріх

Після того як ми з`ясували, чи можна дитині перед причастям їсти, з малюком треба добродушно поговорити і пояснити, що таке гріх. А також, які заповіді бувають і за що треба просити у Бога прощення.

Дітям перед причастям необхідно пояснити, що будь-який гріх шкодить не тільки іншим, все недобре роблене нами повертається до нас же.

Страх перед сповіддю теж необхідно розвіяти і пояснити дитині, що батюшка лише допомагає нам сповідатися перед самим Господом Богом. І все, що говориться йому, він не розповість нікому і ніколи.

Діти в храмі

Відвідування храму

Деякі батьки вважають, що до семи років їхня дитина не грішить, але це неправильне уявлення. Загальновідомі такі дитячі пустощі, які є проявом дитячої жорстокості і навіть злочином. Гріховність закладена в нас від народження. Однак дитина погано може надходити через те, що він не може в повній мірі відповідати за свої вчинки, а межа в сім років обрана просто умовно. Але при цьому дитина повинна до цього часу засвоїти, що за вчинені нехороші вчинки йому доведеться тримати відповідь і перед людьми, і перед Богом.

Дитину з такою ж обережністю і поступово треба привчати до відвідування храму. Спочатку хоч на 15 хвилин заносити або приводити його перед причастям. А далі час можна збільшувати і привчити до того, щоб діти були присутні на Літургії весь час.

Грудничка треба заздалегідь якось налаштувати, щоб він не плакав і своїм криком не турбував інших парафіян. Звичайно ж, це не завжди досяжно, але докладати до цього всіх зусиль необхідно. І чим частіше вони причащаються, тим швидше вони можуть звикнути до церковної обстановки.

Поведінка в храмі дитини

Близько Святої чаші немовлят треба тримати в горизонтальному положенні головкою на правій руці. Ручки дитини треба притримувати, щоб він ненароком не штовхнув гущавину і не чіпав лжицю (ложку).

Коли вперше дитина причащається, він може злякатися. Спочатку нехай він краще подивиться, як роблять це Інші. Дайте йому частку просфори і піднесіть під благословення до батюшки.

Батьки можуть заслуговувати серйозного докору в тому, що їхні діти, будучи вже в свідомому віці, шумлять в храмі, грають і бігають як на ігровому майданчику. Це абсолютно неприпустимо. Така правила поведінки у громадських місцях дітям необхідно знати, тим більше, коли мова йде про храм.

Щодо періодичності причастя треба відзначити, що немовля причащати треба раз в тиждень. Діти старшого віку причащаються рідше. Про це краще порадитися зі священиком.

Діти і Христос

Укладення

Церковна практика має канонічну основу при причасті дітей. В Євангелії від Матвія і Луки кілька разів згадується випадок, коли до Ісуса Христа приносили дітей, і він обіймав їх, покладав на них руки, благословляв і молився. Учні Господа забороняли дітям, але Ісус говорив їм, щоб вони не забороняли їм приходити до нього, бо Царство Небесне з них складається.

Все це говорить про ту важливість причастя дітей і про найвищу відповідальність, яка покладається Господом на батьків.

Тепер тягар відповідальності лежить на плечах батьків. І нехай вони самі думають, годувати дитину перед причастям чи ні, а якщо так, то як саме.

Статті на тему