Прихід антихриста: пророцтва, знамення, наслідки

У свідомості людей, в міфології і релігії існування абсолютного добра завжди передбачало і обов`язковість вселенського зла. Отож, якщо є служителі добра, тобто Господа, і справжня церква, то значить, є і воїнство диявола « " синагога Сатани». Уособленням світового добра є образ Ісуса, а зло втілюється в образі антихриста. Він є антитезою першого, " мавпою Христа». Про те, хто такий антихрист, буде сказано в статті.

В широкому сенсі

На питання про те, хто такий антихрист, можна дати дві відповіді. Це пов`язано з тим, що існує два уявлення про нього, загальне і приватне.

У загальному сенсі - це той, хто:

  • відкидає існування Ісуса Христа;
  • не сповідує його, що прийшов у плоті;
  • відкидає батька з сином.
Іоанн Богослов

Так оповідає про антихриста Іоанн Богослов, євангеліст, в одному зі своїх послань. При цьому він додає, що таких з`явилося безліч і буде їх ще багато. Але це тільки попередники приходу антихриста, що розуміється в строгому сенсі цього слова. Іоанн Богослов також пише про нього, називаючи його останній і великим. Саме про нього найчастіше і йде мова, коли говорять про пришестя на землю антихриста.

У строгому розумінні

Христос і антихрист

Слово, про яке йде мова, по-грецьки пишеться як ό αντί-χριςτος. Його значення-це ворог, противник Христа, який обманом видає себе за нього. Прийменник αντί, будучи приєднаним до іншого слова, як правило, позначає»проти". Але є у нього і друге значення - »замість". Пророцтва про прихід антихриста в Святому Письмі свідчать про те, що він розуміється і в якості його противника, ворога, і в якості лжехриста, тобто його заміни.

Апостол Павло говорить про нього, як про людину гріха, що звеличується вище всього, що називається Богом, що видає себе за нього, який сяде в храмі Божому. Він противиться Всевишньому та Ісусу.

В Євангелії від Іоанна Христос сказав юдеям, що він прийшов до них в ім`я Отця Свого, але вони не приймають його, а якщо прийде інший в ім`я своє, то буде ними прийнятий. Під цим мається на увазі прихід антихриста. Вказівка на це є також і в Євангелії від Матвія, коли Ісус пророкує про смерть світу.

Інші назви

У Святому Письмі даються і інші найменування антихриста. Йдеться про:

  • нечестивий;
  • спустошувач;
  • людині гріха;
  • людині беззаконня;
  • син погибелі;
  • беззаконник;
  • малому Розі жахливого звіра;
  • звірі багряному;
  • звіра, що виходить з моря.

Так, про малий ріг, який виріс серед десяти інших у жахливого, сильного звіра, маючи на увазі прихід антихриста, говорить пророк Данило.

В Апокаліпсисі сказано про звіра з десятьма рогами і сімома головами, що виходить з моря, одночасно схожому на ведмедя, лева і барса. Там же описується і звір Багряний, восьмий з семи. Він виходить з безодні.

Число імені

Число 666

Всі зазначені вище назви є або загальними, або описовими. Як прозивним є і антихрист. У Писанні його власне ім`я не відкривається, воно невідоме. Іриней Ліонський пояснює це тим, що воно не гідне того, щоб бути освяченим від Святого Духа.

В Апокаліпсисі вказується лише число 666, що відноситься до імені звіра, тобто антихриста. Тому його називають звіриним числом. Мова Апокаліпсису-Грецький, а в ньому, як і в слов`янському, кожна з букв алфавіту позначає число. Тому богослови вважають, що ім`я звіра складається з цифр, які в сумі дадуть число 666.

Антихрист-це людина

Про те, що це людина, певна особа, говорить Святе Письмо. Устами святих отців і вчителів стародавня Вселенська церква завжди проповідувала вчення, згідно з яким це одноосібна людина. І навіть єретики не відкидали це вчення, не сумнівалися в його істинності. Згодом воно отримало визнання і в Східній православній церкві, і в Римсько-Латинській.

Що стосується точки зору протестантів, а також російських розкольників, то вони розглядають антихриста як особа КОЛЕКТИВНЕ, що означає безліч осіб. Або ж під ним мають на увазі дух зла, який знаходить прояв в цих особах і в людях взагалі.

Це вчення проголосив Мартін Лютер. У наш час частина протестантських вчених не дотримується його. Ортодоксальна церква вважає його хибним, єретичним. Так само, як і вчення Бретшнейдера, протестантського раціоналіста, про те, що антихрист-це уособлення зла.

Від кого він станеться?

Христос і його антипод

На думку богословів, за природою він буде такою ж людиною, як і всі люди. І народиться він так само, як і всі вони. Святе Письмо, як і церковний переказ, не містять відомостей про те, що антихристом буде втілився диявол. Так само, як і про те, що його походження буде пов`язано зі змішанням злого духа і жінки.

Відповіді на питання про те, від кого станеться антихрист, і де він народиться, не є однозначними. Поширеною є думка про те, що він буде вихідцем з іудеїв, з коліна Данова. Є припущення про те, що він буде з язичницького середовища. Є думка і про те, що він станеться з збоченого християнства.

З давніх часів існувало уявлення про те, що він народиться від незаконного зв`язку. Одні вважають місцем його народження Вавилон, Інші Рим.

Легенда про Нерона

За часів стародавніх християн склалася легенда про імператора Нерона, як про антихриста. Вона мала дві версії. За однією з них, його не вбили, а він відправився до парфян, де і живе приховано. Колись він з`явиться під виглядом антипода Христа. І тоді римляни будуть їм жорстоко покарані. Інша версія свідчить про те, що Нерон дійсно загинув, але в майбутньому він воскресне, а воскреслий імператор і буде очікуваним звіром.

Коли очікується його прихід? Антихрист з`явиться безпосередньо перед наступним пришестям Христа. Воно гряде перед кінцем світу. Про це йдеться в таких джерелах, як:

  1. Книга пророка Даниїла.
  2. Апокаліпсис.
  3. Євангелія.
  4. Друге послання апостола Павла до Солунян.

Але оскільки дата пришестя Христа і кончини світу невідомі, невідомим є також і те, коли прийде антихрист.

Біблійні передбачення

Однак в Біблії все-таки вказується на події, які повинні вказувати на прихід антихриста. Він буде готуватися в продовження тривалого періоду. Апостол Павло описував це Підготовлення як " таємницю беззаконня вже діючу».

Під цим він, ймовірно, мав на увазі дії Сатани, який до часу сіяв зло таємним чином, а при Антихристі почне відкрито і запекло боротися на землі проти Христа і Царства Божого. Про це сказано також і в Апокаліпсисі.

В Євангелії від Матвія є притча про пшеницю і полови, яка вчить про те, що добро і зло ростуть і розвиваються спільно, і це триватиме до кінця світу. Зростання плевел, як і зла, і є ознакою приходу антихриста.

Предтеча

Зокрема, підготовниками цієї події є його попередники або Предтечі. До них відносяться люди, які нечестиві і ворожі Богу. Ті, яких називають антихристами в широкому сенсі цього слова. Іоанн Богослов говорить про те, що дух звіра вже є в світі. Це дух протистояння Всевишньому і втілився синові його.

Деякі з цих антихристів бачаться прообразами останнього. Таким у Старому Завіті був Антіох IV або Антіох Епіфан. Цей сирійський цар жорстоко гнав Юдеїв і їх віру, прагнучи до їх повного викорінення.

Інші прообрази бачать у Валаамі і Голіафі, колишніх противниками Мойсея і Давида. Двох останніх розглядали як прообрази Христа. Прообрази антихриста бачать також і в царях Тирському і вавилонському. Всі вони є віддаленими підготовниками пришестя звіра.

В останні часи

Більш явні знамення пришестя антихриста проявляться за часів його безпосереднього наближення. Тоді особливо посилиться зростання зла. Про це, зокрема, йдеться:

  1. У промові Ісуса, присвяченій руйнуванню Єрусалиму і кончині світу.
  2. У посланнях апостола Павла, адресованих Тимофію.
  3. У Іоанна Богослова в Апокаліпсисі.

У цих джерелах є передбачення, про те, що в останні часи особливо поширяться і примножаться всілякі пороки, невіра і нечестя. Віра буде збіднювати, а любов холонути. Релігійно-моральний занепад спричинить за собою неминучий занепад усталеного сімейного ладу, а за ним і суспільства, і держави.

У зв`язку із занепадом моральності і релігії, з розладом в суспільних відносинах будуть множитися і людські лиха. Почасти це стане наслідком посилення порочності, а почасти-Божим покаранням за це.

З цієї самої безодні зла і лих і повстане антихрист. Тому Іоанн Богослов і бачив його у вигляді звіра-то виходить з безодні, то з моря. Святий Іриней каже, що він очолить все нечестя і підступність, зосередивши в собі всю боговідступницьку силу.

Два свідки

Патріарх Енох

Люди будуть приймати за звіра різних осіб, але, коли він дійсно з`явиться, то істинно віруючі дізнаються його за допомогою ознак, зазначених у Писанні. Про це сказано у Єфрема Сирина. А також з`являться ще два його свідки. Вони будуть послані Богом і стануть пророкувати протягом 1260-ти днів. А після цього вони будуть вбиті антихристом. Про це говорить і Апокаліпсис.

Це Енох і Ілля. Перший з них-це персонаж зі Старого Завіту, який був сьомим патріархом, починаючи з Адама. Він був нащадком Сифа і прадідом Ноя. Жив Енох за чотири тисячі років до н. е. У віці 365 років творець взяв його на небо живим.

Пророк Ілля

Другий - пророк Ілля, що жив в ізраїльському царстві в 9 ст. до н. е. Про нього також говориться в Біблії, що він живим був узятий на небеса. Згідно з книгою Царств, раптом з`явилася вогняна колісниця і вогняні коні, і Ілля у вихорі понісся на небо.

Згідно з думкою православних богословів, Енох і Ілля знаходяться не на небі, а в деякому сокровенному місці, де і очікують Апокаліпсису. Їх прихід очікується перед Другим пришестям Ісуса. Вони і будуть свідками появи антихриста, і будуть вбиті звіром, що вийшов з безодні.

Прихід звіра

Прийшовши в світ, він буде губити людей звабою і насильством. Сином погибелі він названий тому, що буде знищувати інших і сам загине. Він буде сіяти зло і викорінювати добро. Антихрист піднесеться вище Самого Бога і скасує служіння Йому. Він стане богохульствувати, відкидаючи всі релігії і християнство зокрема.

Він розташує до себе людей лестощами, чудесами і обманом. А на кого ці кошти не подіють, того він буде примушувати до поклоніння собі гоніннями і нестатками. Неможливо буде нічого ні купити, ні продати, якщо на руку або на чоло людині не накладено ім`я звіра або його число. А ті, хто наполегливо, будуть вбиті.

Потоптано і знищено буде все людське, всі Божі встановлення, порушено пристрій людського гуртожитку, потоптано шлюб і сім`я. Звір буде знущатися над Божими і людськими законами. Судячи з деяких зазначених ознак, деякі проповідники вважають, що пришестя антихриста вже почалося.

Друге пришестя Христа

Царювання звіра, згубне і безбожне триватиме три з половиною роки. Після цього Ісус уб`є його, винищивши явищем Свого пришестя. В Апокаліпсисі сказано, що звір буде схоплений разом з лжепророком його, і обидва вони живими будуть кинуті в вогняне озеро, палаюче сірою. Там вони будуть мучитися на віки віків.

Статті на тему