Молитва від гордині: коли вона потрібна, як і кому читати?

В чим полягає небезпека гордині для православної людини? Чим вона відрізняється від гордості? Чи допоможе молитва позбутися від цього стану? Як виникає і розвивається гординя? Ці питання цікавлять багатьох, адже в сучасному світі ритм життя настільки високий, А спокус так багато, що люди часто не помічають, як втрачають духовність і починають здійснювати неправедні вчинки.

Що таке гординя?

Кожному віруючому людині потрібно захищає молитва від гордині. Православ`я вважає цей стан одним з найбільш небезпечних для душі. Воно є тяжким гріхом. Людина, що віддається гордині, не просто милується собою або ж зробленим їм. Він заперечує участь Господа у власному житті.

Люди, що впали в цей стан, відчувають абсолютну впевненість в тому, що, все, чим вони володіють і чого досягли, сталося не з Божої волі, а завдяки їх власним зусиллям. Цей гріх, зародившись в душі людини, розростається і поглинає її. У ній не залишається місця для подяки, смирення, терпіння, уваги до ближніх.

У чому відмінність від гордості?

Гордість-це інший стан, проте воно може стати першим кроком до гріховності, якщо прийме гіпертрофовані розміри. Обом цим почуттям схильний кожна людина, тому і потрібна молитва від гордині і зарозумілості. Православ`я наділяє гординю бісівським початком, вважає її породженням диявола. Гордість же є природним почуттям, даними понад. Відрізнити ж, яке з станів заволоділо людиною, не так важко, як здається.

Гордість несе в собі позитивний, а не руйнівний початок. Вона проявляється, як духовна сила, впевненість і гідність. Людина, що відчуває таке почуття, наділений повагою як до себе, так і до оточуючих. Він радіє успіхам інших і засмучується разом з ними в прикрощах, тобто здатний до співпереживання.

Вхід до церкви

Гординя ж проявляється як гіпертрофована егоїстичність. Люди, що віддаються їй, звеличують і тішать себе. Вони абсолютно не здатні порадіти за інших або ж поспівчувати їм. Такі люди щиро впевнені, що є "центром Всесвіту" і все навколо існує лише для задоволення їх потреб.

Як помітити зароджується гординю?

Читається молитва від гордині незалежно від її наявності, адже небезпека віддатися цьому гріху підстерігає людини завжди. Але, зрозуміло, при наявності схильності до такого стану, моління особливо необхідно.

Православна церква

Першими ознаками підступаючої гордині вважаються:

  • зарозумілість і зазнайство;
  • хвороблива образливість;
  • егоїзм і зарозумілість;
  • саркастичність і цинізм;
  • марнославство і честолюбство.

Це найперші " тривожні дзвіночки», які свідчать про те, що людині необхідна молитва від гордині. Після цих почуттів приходить ігнорування моральних норм і висміювання їх. Людина втрачає вміння прощати вчинки інших і повністю перестає сприймати критику на власну адресу.

Кому помолитися?

У православ`ї досить багато святих, до яких може бути звернена молитва від гордині. Просять про позбавлення від цього стану і захист від нього:

  • Святого Олексія.
  • Іоанна Кронштадтського.
  • Сергія Радонезького та багатьох інших.
Розп`яття в церкві

Звичайно ж, найсильніша молитва від гордині і зарозумілості, що рятує і захищає від цих згубних почуттів, буває звернена до Ісуса Христа.

Як помолитися Ісусу?

Помолитися Господу можна як в храмі, так і за межами церковних стін. Не існує і ніяких обмежень на те, яким має бути звернення до нього за допомогою. Це означає, що молитва може бути виголошена власними словами, близькими і зрозумілими тому, хто звертається до Господа.

Молитва про смирення, гордині позбавляє, очищає душу від гріха, може бути такою:

"Господи Ісусе, Спаситель душ людських! Великий страстотерпівец і Агнець, за людей себе віддав на катування! Не залиш мене, раба (ім`я власне) наодинці зі спокусами, допоможи здолати бісівські підступи. Прийми життя моє, Господи, освіти її і дай душі моєї смирення! Просвіти розум мій і визволи його від лукавих помислів. Не допусти, Господи, впасти в гріх і засумніватися мені, рабу (ім`я власне). Не дай забути, що все від тебе йде. І до тебе повертається. Прости мені гріхи, Господи, мимовільні і в помутнінні розуму вчинені. Захисти душу мою від лукавого і від усякого зла. Спаси і збережи душу мою, Господи! Амінь.»

Образ Ісуса Христа

Хоча ніяких обмежень на те, де і коли можна молитися, в православ`ї не існує, просити про позбавлення від гріха гордині слід в храмі. Церковна обстановка розташовує до молитви, вона допомагає людям налаштуватися на потрібний лад, Очистити помисли від усього зайвого, суєтного, усвідомити свої гріхи і помилки.

Як помолитися святим?

Молитва від гордині, з якою звертаються до святих, не є магічним ритуалом або чарівним заклинанням. Це повсякденна духовна праця людини, для якої необхідні щире каяття, тверда віра і бажання змінитися, позбутися гріха і схильності до нього.

Молитва, звернена до Івана Кронштадтського, може бути такою:

"Отче святий, покровитель, чающий в турботах людських і помічник великий, Іоанн! Допоможи мені, рабу (ім`я власне) , бо грішний і слабкий я. Навчи, Як приборкати лють і гнів, не впасти в гординю і знайти смирення істинне, але не помилкове. Не допусти, щоб збився я, раб (ім`я власне), зі шляху, Господом даними. Допоможи мені знайти просвітлення і позбутися від бісівських спокус, лукавим насилаються! Прости мені, Отче, гріхи мої і вкажи шлях до спокути, змилуйся наді мною і благослови. Амінь.»

Ікона в церковному залі

Помолитися святому Олексію можна так:

"Божа людина, пресвятий угодник Господній, Олексій! Навчи мене смирення і лагідності, покажи, як уникнути гніву і гордині, направ і вразуми на шляху життєвому. Не дай мені впасти в гріх і визволи від спокуси. Допоможи мені, Святий Олексій! Амінь.»

Молитва, звернена до Сергія Радонезького, може прозвучати так:

"Преподобний наставник і угодник Господній, святий Сергій! Навчи мене любити недругів і прощати ближніх. Направ на справи, Господу угодні, не допусти до того, що від лукавого прийшло. Допоможи очистити душу мою від скверни мирської, дозволь пізнати волю Божу. Відпусти мої гріхи і благослови для добрих справ. Амінь.»

Статті на тему