Молитви про смирення і терпіння: опис, значення, в чому допомагають

Один невідомий філософ сказав, що смирення-це майстерність "наступити собі на горло". Чи потрібен цей навик в сучасних реаліях? Євангеліє оповідає про те, що гордим Бог противиться, а смиренним дає благодать. З чого можна припустити, що ці дві риси людського характеру протилежні один одному.

У церковних переказах безліч історій про святих і юродивих, яких не можна назвати ні смиренними, ні лагідними по відношенню до оточуючих. Наприклад, Василь Блаженний часто кидався камінням, одного разу розбив ікону Богоматері. Що ж таке смирення, терпіння і лагідність? Чи потрібні сьогодні ці якості і як їх знайти-про це читайте в статті.

Зразок смирення

Серафим Саровський говорив:

Стяжи дух мирний і навколо тебе врятуються тисячі.

На літню людину, самотньо живе в лісі, напали розбійники. Дідуся сильно побили, хоча ніяких перешкод грабіжникам він не лагодив і навіть не лаявся. Забрали найцінніше-маленьку іконку Богородиці в срібному окладі. Побитого господаря залишили помирати. Але Господь не залишив жертву розбійників: трохи оговтавшись від побоїв, дідок зумів дійти до монастиря. Це був знаменитий Саровський Чудотворець Серафим.

У храм старець зайшов під час літургії. Братія монастиря жахнулася його виду. Голова його була проломлена, зламані ребра, порвана одяг вимазана брудом і плямами крові. Настоятель послав у місто за лікарями, але ніхто не сподівався на диво, здавалося, близька смерть Серафима неминуча.

Серафим Саровський

Явлення Богородиці

Тиждень старець не міг їсти і спати, страшенно страждаючи від болю. На восьмий день святий сподобився явлення Богоматері з апостолами. Після видіння він швидко пішов на поправку, але наслідки побиття залишилися на все життя.

Хуліганів незабаром спіймали, але Святий не став пред`являти до них претензій і попросив не карати, вбачаючи в цьому нападі волю Божу. Настоятель був проти такої щедрості і вимагав вчинити з розбійниками по всій строгості закону, але старець пригрозив йому залишити монастир і перейти в іншу обитель.

Довелося ігумену змиритися, хоча він вважав, що грабіжники, відчуваючи безкарність, пустяться у всі тяжкі. Але Господь все розставив по місцях. У розбійників незабаром згоріли хати, вони все зрозуміли правильно і прийшли до старця вимолювати прощення. Лагідний Серафим благословив і пробачив їх. Цим вчинком старець, безсумнівно, врятував від покарання не тільки їх тіла, а й душі.

Пресвята Богородиця

Серафим Саровський є зразком для наслідування, він шанований в народі. Старець вчив приходять до нього лагідності. Молитви про смирення і терпіння Серафиму Саровському:

О, великий угоднику Божий, преподобний і богоносний отче наш Серафима! Призри від Горнія Слави на нас, смиренних і немічних, обтяжених гріхами багатьма, твоєї допомоги і розради просять. Прийми до нас благосердієм твоїм і допоможи нам заповіді Господні непорочно зберегти, віру православну міцно утримувати, покаяння у гріш наших старанно Богу приносити, у благочесті християнстем благодатно процвітати і гідні бити твого про нас молитвеннаго до Бога заступництва.

Їй, святче Божий, почуй нас моляться тобі з вірою і любов`ю і не погорди нас, що вимагають твого заступництва: нині і в годину кончини нашея допоможи нам і заступи нас молитвами твоїми від злісних наклепів диявольських, та не володіє нами тих сила, але так сподобилися поміччю твоєю наследоваті блаженство обителі Райські.

На тебе бо надію наше нині покладаємо, отче благосердий: буди нам воістину до спасіння путевождь і приведи нас до невечірнього світла життя вічного богоприятним заступництвом твоїм у Престолу Пресвятої Трійці, так славимо і співаємо з усіма святими достопокланяемое ім`я Отця і Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Крім того, святий вчив терпіти всі негаразди і скорботи з радістю. Життя людини пролітає непомітно, а за нею йде вічність. І від того, як ми проживаємо свої дні, залежить те, що чекає нас за межею. Господь допускає випробування, щоб зробити людей сильнішими духом, навчити співчуття і взаємодопомоги. Про це ж говорив апостол у посланні До Галатів (6:2): "Носіть тягаря один одного, і так виконаєте закон Христовий". Щоб навчиться приймати все, послане згори, з радістю, потрібно читати молитви про смирення, терпіння і лагідності.

Скорбота і нарікання

Коли в житті людини трапляються неприємні події, хвороби, безгрошів`я або втрати, потрібно розуміти, що все це надсилається згори для порятунку душі. Звучить дивно, але це так. Якщо всі події приймати з вдячністю, витягувати з них уроки і прагнути до виправлення свого життя, будь-яка скорбота буде не такою глибокою.

Наскільки важливо читати молитви про смирення і терпіння, розповідає протоієрей Олександр Березовський у відеоролику.

Але коли людина починає нарікати, звинувачувати у всіх своїх бідах оточуючих або Бога, його порятунок відсувається на невизначений термін. Обурення, неприйняття свого хреста-один із проявів смертного гріха гордині. Будь-яке перенесене випробування втрачає сенс, як тільки починається нарікання. Протилежна якість-терпіння. Оволодіти ним непросто, але Богу можливо все, тому потрібно до нього звертатися.

Молитва про смирення і надання терпіння:

Отче милосердя і Боже усякого розради! До тебе кличу я в ім`я Ісуса Христа про дарування мені істинного християнського терпіння. Озброй мене їм проти всякої скорботи, щоб я в ній був терплячий, бо це дуже дорогоцінне. Зроби мене готовим до підняття на себе хреста Христового, терплячого несення його і твердому перебуванню під ним до кінця. Віджени від мене всякий ремствування і всяку досаду плоті на тяжкість Хреста і тривалість часу його. Постань, о коханий Ісусе, з твоїм терпінням під хрестом і на хресті, Постань очам моїм і серцю моєму, щоб спогляданням тебе я підбадьорювався і зміцнювався до постійного перенесення всього. Зроби, про терплячий Спаситель, та не втомлююся в дусі моєму, але в терпінні та вниду через страждання і скорботу в Царство Боже. Мені потрібно мати терпіння, щоб, виконавши волю Божу, отримати обіцяне. Я прошу його у тебе, благоволи виконати прохання моє!

молитва про смирення і терпіння і лагідності

Притча про двох ангелів

Два ангела попросилися переночувати в багатий будинок. Господарі, презирливо підібгавши губи, пустили їх в холодний підвал, не запропонувавши навіть повечеряти. Один ангел влаштувався на нічліг на холодній земляній підлозі, а інший став закладати дірку в цегляній кладці.

На наступну ніч переночувати їх пустили в небагату хатинку, що стоїть на околиці села. Господарі пригостили ангелів скромною вечерею і поклали ближче до печі. Вранці господарі ледь стримували ридання: вночі в хліві околіла їх єдина годувальниця-дійна корова.

Молодший недосвідчений ангел запитав у того, що постарше: "Чому так несправедливо влаштований світ? Тим, хто обійшовся з нами погано, ти заклав дірку в стіні, а ці бідні селяни втратили все, що у них було цінного, і ти не допоміг їм?"

На що другий ангел відповів: "У Старому підвалі захований чавунець із золотими монетами. Рано чи пізно стіна зруйнується остаточно, і скнара примножить своє багатство. А до селян вночі приходила Смерть, хотіла забрати дружину господаря. Я ж умовив її взяти замість жінки корову".

Два ангела

Сенс розповіді в тому, що більшість людей не здогадуються про справжній стан речей. Переживаючи про втрату майна, потрібно дякувати Богові за те, що живі і здоровий близький. Важко пересилити себе і навчиться не сумувати за втраченим, але в цьому допоможуть молитви про смирення і терпіння, звернені до пресвятої Богородиці:

Утамуй хвороби многовоздихающія душі моєї, вгамувала всяку сльозу від лиця землі: Ти бо людей хвороби отгоняеші і грішних скорботи разрешаеші, тобі бо всі стяжахом надію і твердження, Пресвята Мати Діво! Всім предстательствуеші, Благая, вдаються з вірою в державний твій покрив: інаго бо не імами грішніі до Бога в бідах і скорботах повсякчас позбавлення, обтяження гріхи багатьма, Мати Бога Вишнього! Тим же Ти припадаємо: визволи від усякого обстояния раби Твоя! Никтоже прітекаяй до Тебе осоромлений від Тебе виходить, Пречиста Богородице Діво: але просить благодаті і сприймає дарування до корисного прохання. Виконай, чиста, веселощів серце моє, Твою нетлінну дающі радість, веселощів породила винного! Радості моє серце виконай, Діво, іже радості приймала виконання, гріховну печаль споживаючи!

Сімейне життя і служіння ближнім

Такі якості, як смирення, терпіння, лагідність і вміння прощати, незамінні в шлюбі. Сім`я-це хрест, служіння чоловікові, дітям і старим батькам. Гордість і запальність отруюють життя в шлюбі, а часом призводять до незворотних наслідків. Будь-який конфлікт в сім`ї слід вирішувати спокійно, з холодною головою, без скандалів і рукоприкладства. Однак не завжди виходить стриматися.

Іоанн Кронштадтський

Молитва про смирення і терпіння в родині святого Іоанна Кронштадтського допоможе:

О, лагідний і смиренний серцем Творче, Жизнодавче, Спасителю, годувальнику і Хранителю наш, Господи Ісусе! Навчи Ти нас любові, лагідності і смирення Духом Твоїм Святим і зміцни нас в цих достолюбезнейших тобі чеснотах, та не надмевают нашого серця дари твої багаті, та не уявляємо ми, що ми маємо, задовольняємо і підтримуємо кого-небудь: ти – загальний всіх годувальник – живиш, задовольняєш і зберігаєш; все під крилами твоєї доброти, щедрот і людинолюбства задовольняються і покояться, а не під нашими, бо ми самі маємо потребу ховатися в тіні, – кожна мить нашого життя. Наші очі спрямовані до Тебе, Богу нашому, якоже очі раб в руку Господній, очі рабині в руку пані своєї, дондеже ущедриши нас. Амінь.

Терпіння-порятунок душі

Стійко переносити труднощі, встаючи після кожного удару долі, здатні не всі. Господь добре знає слабку людську натуру, тому допомагає нам, якщо попросити. Нижче-ще одна молитва про смирення і терпіння духу:

Хвала Тобі, Отче милосердя і Боже всякого розради, що ти ніколи не залишаєш страждальців твоїх без відвідування і розради. Карати-караєш ти їх, але смерті не зраджуєш їх; хоча ти часто буваєш для них Богом сокровенним, але ти - всіх їх Спаситель. Це розрада закарбуй, О Господи, в серці моєму і яви його істинним наді мною, коли лихо близько, а помічника немає. Будь світлом моїм, коли я сиджу в темряві; зроби, щоб пізнання гріхів моїх і того, чого вони заслуговують, виробляло в мені справжнє смирення і терпіння. Зміцни, коли настане біда, віру в мені, як в Якові, щоб я боровся і не відпускав тебе, поки ти не благословиш мене. Зроби, щоб я в стражданні не втік від Тебе, о Пастир мій, але щоб бадьорість моя збільшувалася, і я робився ревніше до молитви і хвалі твоєї. Відкрий мені розум, щоб я розумів Писання, навчився з нього шляхам твоїм, і в істинному безмовності серця цілком і абсолютно віддавався тобі, через Ісуса Христа, Сина Твого, Господа нашого! Амінь.

Перші християни в періоди гонінь відчували жахливі тортури і не здавалися. У наш час такої жорстокості по відношенню до віруючих немає, але дуже багато спокус. Протистояти світу неймовірно складно, наше життя схоже на карусель: дім, робота, діти. Короткі відпустки на морі або перед телевізором. Нескінченний потік інформації робить людину нездатною до молитви, роздумів про сенс життя. Сьогодні врятувати свої душі набагато складніше, ніж в перші століття після Різдва Христового. Тому потрібно зупинитися, хоч на хвилину, прочитати молитву про смирення і терпіння. Господь обов`язково допоможе.

Статті на тему