Молитва для породіллі. Молитва при пологах і допомоги в пологах

Пологи - не тільки фізіологічний процес, а й духовний. Чудо появи нової людини на світ-це подія, що зачіпає всі області життєдіяльності. Адже майбутні батьки протягом дев`яти місяців не тільки піклуються про фізичну форму молодої матері та її здоров`я. Вони готують кімнату, в яку привезуть свого малюка, – роблять ремонт, продумують оформлення інтер`єру, набувають нові меблі. Майбутні матері нерідко проводять вечори, перебираючи дитячі речі та іграшки, якими вже встигли запастися. Багато хто йде і ще далі, проводячи час за читанням педагогічної та психологічної літератури.

Таким чином, пологи не зводяться виключно до фізіології. І, зрозуміло, в приємній повсякденній суєті, віддаючись хвилюючим клопотів, супроводжуючим підготовку до появи в сім`ї дитини, не можна забувати і про духовну сторону майбутнього радісної події. Молитва для породіллі - не тільки прохання про допомогу їй в цьому нелегкому процесі і вже тим більше не "чарівний засіб", здатне повністю знеболити або ж якось інакше вплинути на фізіологію майбутньої події. Молитва-духовна опора, що налаштовує жінку на позитивний лад, що надає їй емоційну стабільність, сили і впевненість. Іншими словами, молитва – невід`ємна частина підготовки до пологів, про яку не слід забувати.

Коли і де молитися до пологів?

Жінка, якій належить відправитися в пологовий будинок, як правило, дотримується певного розпорядку дня. Звичайно ж, те, що входить в режим, безпосередньо залежить від віку, здоров`я, роду занять та інших подібних нюансів. Однак в повсякденному розпорядку кожної майбутньої матері присутні прогулянки, посильні фізичні навантаження і багато іншого. Саме в цей перелік щоденних занять і слід включити звернення до Господа, Богоматері, святих. Молитва для породіллі, яка готується до майбутньої події, схожа з зарядкою, з тією лише різницею, що тренує вона не тіло, а дух.

Православний собор

Зрозуміло, ніяких обмежень на місце і час для проголошення молитов не існує. Звертатися до вищих сил можна як дома, так і в храмі. Якщо жінка відчуває себе добре, а Церква знаходиться неподалік, то, без сумніву, потрібно включити її відвідування в свій маршрут. Якщо ж до храму потрібно довго і важко добиратися, то буде доцільніше помолитися вдома.

До кого звертаються з молитвою?

Традиційно про допомогу при виношуванні малюка і, зрозуміло, в процесі пологів просять Богоматір. Однак це зовсім не означає того, що молитва для породіллі не може бути звернена до святих угодників або ж до самого Господа.

Практично в кожній родині існують традиції щодо того, до кого звертаються з молитвою у важкі хвилини життя. У деяких сім`ях поколіннями моляться Миколі Чудотворцю, в інших прийнято ставити в храмі свічку іншим святим заступникам. Якщо є подібна традиція, не можна нею нехтувати. Не менш часто моляться і своєму Ангелу Хранителю.

Розпис у православній церкві

Також прийнято з благанням про допомогу в виношуванні малюка і пологах звертатися до:

  • Великомучениці Катерині;
  • Ксенії Петербурзької;
  • блаженної Матронушки Московської;
  • Анастасії Узоразрешительнице.

У країнах Середземномор`я прийнято молитися про благополуччя породіль батькам Діви Марії, святим праведникам Іоакиму і Ганні.

Як помолитися Богоматері?

Молитва до пресвятої Богородиці, як і всі інші, може вимовлятися власними словами. Але якщо майбутньої матері складно підібрати самостійно потрібні фрази, то слід скористатися готовими текстами. Однак при виборі готового варіанту тексту потрібно звертати увагу на те, з яких слів і фраз він складається.

Старі молитви сповнені всіляких мовних зворотів, які досить важко вимовлені і абсолютно незрозумілі сучасній людині. Нерідко їх використання призводить до того, що всі думки молиться зосереджені на тому, чи правильно він запам`ятав слова і чи вірно їх вимовляє. Звичайно ж, користі від подібного моління немає.

Фрагмент православного іконостасу

Приклад тексту молитви:

"Богородиця, Діва Пресвята, заступниця наша перед Господом і Помічниця в справах земних і сподіваннях! До кого звернутися в радості за підтримкою, як не до тебе? У кого просити вспомощеванія і спокою, як не у тебе? З ким поділитися щастям своїм і тривогами, як не з тобою? Молю Тебе, Пресвята Богоматір, не залиш мене в годину радісний і повний труднощів, як не покидала ти в негараздах і прикрощах. Допоможи мені (ім`я власне) впоратися, малюка виносити і розродитися легко, без важких болів вирішитися від тягаря. Не залиш своєю увагою, Пресвята Матір Божа. Амінь.»

Як помолитися безпосередньо при почалися пологах?

Молитва при пологах і про допомогу в пологах необхідна в той момент, коли у жінки відходять води. Як правило, навіть сама підготовлена жінка в цю хвилину починає нервувати, хвилюватися, панікувати. Справитися з цим станом допомагає моління.

Червоний православний храм

Приклад тексту молитви:

"Пресвята Діва Марія, Матір Божа! Збережи мене і помилуй. Не залиш мене одну на годину випробування. Наповни серце моє радістю і смиренням. Дай сил тілу моєму і спокою душі. Допоможи мені (ім`я власне) народити легко та швидко, не дай мук випробувати, не допусти до серця відчаю в світлий мить життя моєї. Пресвята Матір Божа, помічниця і утішителька, покровителька діток малих! Допоможи малюкові моєму народитися здоровеньким та міцненьким, не допусти для нього труднощів, не дай помилитися лікарям і медсестрам. Допоможи мені, Матір Божа, не дай страху затьмарити радість мою. Полегши пологи, не допусти ускладнення, наповни силами тіло і благослови дитя моє, Пресвята матір. Амінь.»

Як помолитися Ісусу?

До Господа, як правило, буває звернена молитва за породіллю і дитину від рідних і близьких жінки. Однак нерідко і самі породіллі, особливо ті, хто не виховувався в християнських традиціях і не відвідує церковні служби, молять про допомогу саме Господа. Це природно, адже в найскладніші хвилини життя люди не згадують ні про кого, крім Бога і саме до нього звертаються за допомогою.

Приклад тексту молитви від породіллі:

"Господи Ісусе, допоможи і змилуйся наді мною, рабою твоєю (ім`я власне «. Пощади мене, не залиш у своїй милості. Забери, Господи, біль мою і страхи, не допусти сумніву в душі моїй, не дай паніці затуманити розуму. Допоможи, Господи, полегши муки мої і даруй здорового та міцненького дитинку. Направ руку лікарів, Господи, не дай їм заподіяти дитю зла мимовільного. Збережи від мук непосильних, пошли пологи швидкі і легкі. Амінь.»

Образ на вуличній стіні храму

Молитва при пологах, з якою звертаються до Господа близькі жінки, може бути такою: "Господи Всемилостивий, Ісус Христос! Молимо Тебе за (ім`я породіллі). Не залиш її, Господи, Своєю милістю, не дай їй мук пережити і дозволь легко вирішитися від тягаря. Прости Господи їй гріхи, бо не знала, що творить, і не дозволь без милості Твоєї залишитися. Не залиш Боже і дитинку, вбережи його від травм, допоможи народитися легко і в доброму здоров`ї. Амінь.»

Як помолитися за дочку Миколі Чудотворцю?

Звичайно ж, сильніше за всіх про жінку, яку чекають пологи, турбується її мати. Справитися з внутрішньою тривогою, з хвилюванням і страхами покликана молитва " допомога в пологах дочки». Звертаються з нею як до Богоматері, так і до святих заступників, і, звичайно ж, до самого Господа.

Церква з червоної цегли

Приклад тексту молитви до Миколая Чудотворця:

"Слава Тобі, Святий Миколай, чудеса творить з волі Господньої! Молю Тебе, заступника перед престолом Господа, про вспомощевании дочки моєї (ім`я породіллі). Не залиш її, допоможи пройти через муки, визволи від страждання і наповни радощами хвилини важкі. Даруй добре здоров`я дитю, не допусти членоушкодження. Допоможи і мені, рабу Божу (ім`я власне) впоратися зі слабкістю і сумнівом, визволи від тривоги і наповни багатьма радощами душу мою. Амінь.»

Як помолитися Матрони Московської?

Молитва на легкі пологи може вимовлятися як самій вагітної, так і її близькими. Зрозуміло, про допомогу в дозволі від тягаря просять перш за все Богоматір. Але не менш часто звертаються і до святих, в тому числі до блаженної Московської стариці Матрони.

Приклад тексту:

"Матронушка, матінка! Допоможи у важку годину, не вважай за клопоти, не залиш Своєю милістю. Заступися перед Господом, умоли його послати дитя здорове, та пологи легкі. Амінь.»

Як помолитися великомучениці Катерині?

Молитва при пологах, звернена до цієї святої, допомагала жінкам століттями. Катерина сприяла не тільки під час пологів, але і в лікуванні специфічних жіночих захворювань, рятувала від безпліддя і допомагала знайти особисте щастя.

Храм на міській вулиці

Молитва для породіллі, звернена до цієї святої, може прозвучати так:

"Премилосердна Мучениця, за віру справжню постраждала, муки прийняла немислимі! Заступниця наша перед престолом Господнім, що відає про всіх сподіваннях і турботах, радощах земних і прикрощах! Допоможи, Свята Катерина пройти випробування жіноче, не дай пережити болів лютих, збережи і винагородити здоровим дитинкою та легкими пологами. Амінь.»

Статті на тему