Послання до колосян: тлумачення і особливості

Послання до Колосян-це праця, призначена для жителів Колос-великого і багатого фрігійського міста. Розглянемо особливості створення і зміст цього релігійного твору. Яку інформацію хотів донести Павло людям, дізнаємося зі статті.

Про Колосян

Колоси в давнину називалися Хонами. Їх сусідами були міста Ієраполь і Лаодикія. Їх жителі вірили в Творця завдяки апостолу Павлу і його учням. Починаючи з Епафраса, Филимона, його сімейства, відбувалося поширення святої віри на городян і жителів околиць.

Проповідь апостола Павла

Перші учні

Торговельні відносини між Колосами і Ефесом сприяли формуванню подібних поглядів населення цих міст на питання віри. Учень Павла ФІЛІМОН проповідував євангельські істини в цих містах.

У цій діяльності Філімона підтримувала сім`я, яка розділяла його погляди. Тому Павло називає Філімона своїм поплічником. А його син Архипп іменується совоинственником. (См.: Флм. 1, 2).

Передумови для написання звернення

Послання до Колосян адресовано не тільки жителям цього міста, а й сусідам. Але в той час вірі загрожували лжевчення. І виникла необхідність звернутися до людей з проповіддю. Другий учень Епафрас відчув безсилля, коли намагався захистити городян від помилкових релігійних поглядів. І попросив підтримки у апостола Павла.

Пам`ятник апостолу Павлу

Сенс послання

Небезпека, яка нависла над віруваннями народу, спонукала апостола до написання послання. У ньому він піддає критиці різноманітні лжевчення, що вносять сум`яття в розум віруючих людей. Таке тлумачення Послання до Колосян. Павло каже:

Та ніхто ж вас спокусить в словопрении, вкрадливими словами (див.: Кілок. 2, 4).

Апостол критикує лжевчительство, що прикривається брехнею. Також він не сприймає "краснословія" і " хитрословія». Він пише:

Блюдшиеся, та ніхто ж вас буде приваблюючи філософією і марною лестощами, за переказами людському, за стихіями світу, а не по Христі (див.: Кілок. 2, 8).

Павло і колосяни

Огляд коментарів

У коментарях до Послання Колосянам вказується, що Павло був не згоден з філософствуваннями відступників, таких як каббалісти, теософи, теургіки. Він критикував і таких людей, як звіздарі, волхви і духовызиватели, які подібні нинішнім спіритам.

Він вказує, що не засуджує людей за вибір їжі і їжі, але не поділяє їх думки щодо свят, які відзначають прихильники помилкових навчань.

Послання до Колосян містить основи навчання про тих, хто є посередниками між Творцем та іншими силами. Поступово ці думки лягли в основу цілої системи поглядів.

Ніхто ж вас нехай приваблює зволили йому смиренномудрієм і службою ангелів... дмяся від розуму плоті своея, а не тримаючи глави (см.: Кілок. 2, 18 — 19).

Задовольняючи свої релігійні потреби, Відступники використовують суперечливі методи як засіб спілкування з Богом. Але вважають при цьому Творцем іншої людини.

Павло вказує, що не можна спотворювати сенс Христового вчення в підкрадався до колосян лжевченні. Він вважає такі підступи сумішшю їх іудейства і забобонів, що йдуть зі сходу. А також і каже, що шкодить еллінське язичництво, яке місцями стикається з християнською релігією. Але воно не завжди несе їм користь, ставлячи Христову віру в небезпеку.

Важливі думки

На той час, в який створювалося послання, ще не сталося формування цього лжевчення в систему. Але вже тоді було ясно виявлено, що християнська істина перебуває в небезпеці через відступницьких поглядів.

Павло каже, що не можна вважати Богом нікого, крім Христа. А лжевчення вітає звернення не до Творця, а до його ангелам. Що абсолютно неприпустимо.

Про підступи відступників можна дізнатися з Звернення Феофілакта, який пише:

До колосян стало проникати якесь нечестиве вчення, в якому належало, що не через Сина Божого, а через ангелів маємо ми приведення до Бога.

Вказується, що таке трактування сприяє розбещенню простої віри Колосян. Її засмічують філософські мудрування, що вимагають поклонятися не Творцеві, а мирським стихіям, як ніби керують життям людської.

Тому Послання до Колосян апостола Павла є застереженням для віруючих людей не допускати спокушання і слідувати істині.

Ікона апостола Павла

Де і коли писалося послання?

До теперішнього часу залишається відкритим питання про час і місце написання послання. Деякі дослідники вважають, що апостол писав його, відвідуючи Рим. Інші стверджують, що це була Кесарія. Але думка більшості схиляється до першого варіанту.

Також Павло писав послання, звертаючись до Филип`ян і Філімона. Ще дослідники говорять про схожість Послання до Колосян з посланням до Ефесян. Висновки про це можна зробити, виходячи з того, що в цих працях загальний предмет вивчення.

Підбити підсумок

Послання апостола Павла має важливу мету. Він намагається донести до населення думку про неприпустимість проходження сумнівним лжевчення. Це вносить смуту в уми людей, призводить до розколу в релігії. Саме цій людині вдалося навчити жителів міста світлій вірі в Творця.

Дослідники досі не можуть точно встановити час і місце написання цього послання. Окрім звернення до жителів Колоса, апостол Павло писав Ефесянам та Филип`янам. Він був ревним хранителем тієї істини, що допомогу і підтримку треба шукати безпосередньо у Творця. Ангели ж виконують другорядну роль. Так само як і сили природи, яким поклоняються язичники.

Статті на тему