Що значить "не вимовляй ім'я господа всує". Чому не можна згадувати ім'я господа всує?

"Не вимовляй Ім`я Господа всує" - це слова, що відносяться до третьої із заповідей Божих, зазначених у книзі Вихід. А також вона викладена в Книзі Второзаконня. Інший варіант цього висловлювання:»не вимовляй Ім`я Господа марно". У цього виразу є продовження, в якому говориться, що Того, Хто це робить, Господь обов`язково покарає. Як розуміти цю заповідь? Про те, що означає "Не вимовляй ім`я Господа всує", буде сказано нижче.

Сенс вираження

Використане в тексті заповіді прислівник "всує" в словнику забезпечено позначками "застаріле«, "книжкове" « " що відноситься до високого стилю». Якщо говорити простою мовою, то використовується прислівник»марно". Тобто це слова-синоніми.

Згідно зі словником» марний " означає:

  • марний;
  • непотрібний;
  • марний;
  • невдалий;
  • зайвий;
  • безпідставний;
  • безглуздий.

Таким чином, якщо перефразувати досліджуване вираз "не вимовляй ім`я Господа всує" відповідно до зазначеного значенням, то можна сказати наступне « " Не потрібно використовувати Ім`я Господнє будь-яким безглуздим чином, як щось марне і непотрібне».

Якщо застосувати метод від противного, то можна висловитися і так: "вимовляти ім`я Всевишнього можна лише усвідомлено, маючи щирі наміри, в корисному (потрібному) контексті, з корисною метою».

У чому полягає порушення 3-ї заповіді?

Десять заповідей

Це порушення заборони не вимовляти Ім`я Господа Бога даремно. Якщо говорити коротко, то під ним мається на увазі:

  1. Використовувати Ім`я Боже в неналежному контексті, без духовного сенсу, без того, щоб присвячувати себе Богу.
  2. Вимовляти його, як лайка або лайка, бажаючи зла кому-небудь.
  3. Давати ім`ям Бога помилкову клятву, маючи на меті обман, вводити в оману.

Це розглядається як спекуляція Ім`ям Бога.

Роз`яснення в Старому і Новому Завітах

Проповідь Ісуса

З приводу сенсу третьої заповіді "не вимовляй ім`я Господа всує" можна знайти безліч роз`яснень в Біблії. У старозавітні часи, коли клятва давалася Ім`ям Бога, це вважалося гарантією її правдивості. Так в книзі Второзаконня є заклик: "Господа бійся, тільки йому служи і ім`ям його клянися». У зв`язку з цим помилкова клятва зі згадуванням імені Бога була порушенням розглянутої заповіді.

У Новому Завіті Ісус також пояснював сенс заповідей. З приводу третьої з них в Євангелії від Матвія сказано наступне. "Не присягайтеся зовсім: ні небом, так як воно престол Божий; ні землею, так як вона підніжжя його ніг; ні Єрусалимом, так як він є містом великого Царя; ні своєю головою, так як ні білим, ні чорним не можете зробити жодного волоса». Тим самим Новий Заповіт закликає взагалі відмовитися від клятв.

Детальніше про порушення

скрижалі заповіту

Порушенням заповіді "не вимовляй ім`я Господа всує" є наступні дії:

  • Обіцянка, дана Богу і порушена. У Екклезіасте сказано про те, що, коли дається обітницю Богу, то потрібно його виконувати без зволікання, так як він не благоволить дурним. Тому краще зовсім не обіцяти, ніж пообіцяти і не зробити.
  • Помилкове пророцтво, під яким мається на увазі висловлювання ідеї, авторство якої приписують Всевишньому. Це також порушення заповіді, бо святому імені Бога приписують брехню.
  • Околорелігиозное марнослів`я, тобто згадка в промові імені Божого без наявної духовної підгрунтя. Використання для зв`язки мови таких слів, як: "О, Господи!", "Боже мій!", "О Боже!».
  • Негідне вживання імені Всевишнього. Наприклад, як магічного заклинання або в різних ворожіннях.
  • Богохульство, тобто зведення на Господа Бога хули. Це підтверджує, наприклад, епізод з Євангелія від Матвія, коли іудеї намагалися навмисне звинуватити Спасителя в богохульстві, щоб зрадити його смерті. А також Стефану в Діяннях також було пред`явлено неправдиве звинувачення « " і навчили вони деяких свідчити: ми чули, що він говорив слова хульні на Бога і на Мойсея».
  • Пустослів`я під час звернення до Господа. У молитвах своїх людина звертається до Всевишнього, до святого імені, звеличує Його. З метою дотримання заповіді необхідно звертатися до Отця Небесного лише з відкритим і щирим серцем. Молитви не можуть бути лицемірними, брехливими, завченими, вимовленими автоматично або прочитаними. У них не повинно бути загальних слів і марнослів`я. З Книги Ісаї видно, що Бог проти лицемірного поклоніння. Там говориться «" цей народ наближається до мене лише устами своїми і шанує Мене лише мовою своєю. А серце його відстоїть далеко від мене, благовоління їх є вивчення заповідей».

Інші порушення заповіді

Молитва повинна бути щирою

Серед порушень вказівки понад "не вимовляй ім`я Господа всує" також є й інші. Це:

  • Невиправдані дії. Коли людина називає себе християнином, але при цьому чинить не так, як як в аналогічній ситуації вчинив би Ісус Христос, це і є використанням імені Божого марно. Така дія розглядається як спекуляція на Імені Господа Христа. У зв`язку з цим в Новому Завіті міститься заклик жити і здійснювати вчинки, гідні звання християнина. Про це сказано, наприклад, в Посланні Ефесянам апостола Павла.
  • Підміна Імені Господа. Деякі люди називають Всевишнього не його ім`ям, а іншими іменами. Наприклад, хтось каже, що Будда і Крішна-це також імена Бога. Але це те ж саме, що називати Олександра Євгеном. Тому Господу не сподобається, якщо йому в промові дають інші найменування.
  • Безчестя імені Божого, і хула на нього в тому, що йому присвячується, в тому, як чинять зі святинями Господніми, з тим, що він назвав святим. У Книзі Левіт є такі слова: "Господь сказав Мойсею:" Передай Аарону і Його синам, щоб вони поступали обережно зі святинями синів Ізраїлю «щоб вони не безчестили Мого святого імені в тому, що присвячено мені».
  • Відкидання жертви Ісуса Христа, применшення його особистості і ролі. Тим самим порушується третя заповідь, так як відкидається ім`я Бога, з яким він відкрився світу в якості Спасителя.

Чому важливо дотримання третьої заповіді?

Милість Божа

Ім`я Господа – це відображення його сутності, воно невіддільне від нього. Коли воно вживається марно, це можна розглядати як його знецінення, тим самим проявляється неповага до самого Господа.

У Псалтирі сказано, що Бог святий і ім`я його свято. Святий-це значить призначений для особливої мети. Всевишній не сумісний з суєтою і гріхом. Коли святе ім`я згадується всує, Бог з`єднується з грішною суєтою.

А також Ім`я Боже є доступом до його милостей, благословень і благодаті. Коли людина вживає його марно, він тим самим позбавляє себе їх.

Статті на тему