Молитви від образи і злості

Психологи, філософи і священики солідарні у ставленні до образ. Потрібно вчитися прощати людей, щоб зберегти свій внутрішній мир і гармонію. Євангеліє вчить нас не судити і не злитися, навіть до причастя не допускають тих, хто в сварці з ближнім. Ісус Христос в Нагірній проповіді докладно пояснив, чим загрожує помста досадившему. Виношуючи плани відплати, людина втрачає спокій, жадає відновити справедливість, в серці чорними клубами в`ється туман гніву, всі побутові справи відходять на другий план.

Не відпускаючи почуття образи, не прощаючи недруга, людина як би погоджується з роллю жертви, з тією несправедливістю, яку завдав противник. Навпаки, читаючи молитви від образи, очищаючи своє серце, стає переможцем, підноситься над ситуацією.

Почуття образи

Навіщо прощати?

У Слові Божому є якийсь парадокс:

Любіть ворогів ваших, благодійні ненавидять вас, благословляйте проклинають Вас і моліться за ображають вас (Лк 6: 27-28)

Найважча заповідь-любити ворогів. Незрозуміло, для чого, чому ми повинні прощати? Помста неприйнятна хоча б тому, що, відповідаючи злом на образу, ми уподібнюємося кривдникові, опускаємося до його рівня. А як же бути з несправедливістю?

Чудовий письменник Василь Шукшин у своїй оповіданні чудово відобразив почуття незаслужено скривдженого. Якийсь Сашко зіткнувся з хамством продавщиці в магазині, його оббрехали на очах у маленької доньки. Не стерпівши образу, герой схопив молоток, маючи намір помститися. Вбивство не відбулося тільки за щасливим збігом обставин. Через пару образливих слів людина в пориві гніву готовий зруйнувати життя: свою, жертви, дітей і родичів обох сімей.

Здавалося б, яке нам діло до дозвільних розмов? Якщо про нас пліткують і складають небилиці, можна посміятися над цими людьми, адже ми-то не винні. Але ні - в душі хвилею піднімається злість, людина відчуває прагнення довести, що люди помиляються. Часто радикальним способом. Тому так важливо навчитися прощати, щоб не породити ще більшу жорстокість.

Спаситель світу

Якщо заспокоїтися і пробачити ніяк не виходить, допоможе Бог. Існує кілька молитов від образи:

Молитва Спасителю

Спасителю мій, навчи мене пробачити від щирого серця всіх, хто чим-небудь мене образив. Я знаю, що не можу постати перед тобою з почуттями ворожнечі, які таяться в моїй душі. Зачерствіло моє серце! Немає в мені любові! Допоможи мені, Господи! Молю Тебе, навчи мене пробачити образливих мене, як Сам ти, Бог мій, на Хресті пробачив ворогів твоїх!

Якщо ви не тримаєте зла, а нападки не припиняються, потрібно просити про пом`якшення злих сердець перед іконою Богородиці.

Молитва про прощення образ

Умягчи наші злі серця, Богородице, і нападу ненавидять нас відбити, і всякі душевні засмучення наші дозволь, бо, дивлячись на Твій святий образ, твоїм співчуттям і милосердям до нас ми сердечно журиться і рани твої цілуємо, про стрілах же наших, терзають тебе, жахаємося. Не дай нам, милосердна мати, загинути в жорстокосерді нашому або від жорстокосерді ближніх, бо ти воістину пом`якшення злих сердець.

Потрібно пам`ятати, що Бог є любов. Тому кожен, хто звертається до нього з надією, обов`язково отримає бажане.

Статті на тему