Молитва про померлого сина: найсильніші молитви, тексти, правила прочитання

Молитва про покійного сина важлива не тільки для душі відійшов в інший світ, але і для його продовжують жити батьків. Таке моління допомагає в скорботі. Воно утримує людей від відчаю і сприяє смиренню з втратою дорогої людини.

Поминальним молінням в православ`ї надається особливе значення. Коли людина молиться про душі тих, хто покинув цей тлінний світ, він сприяє набуттю ними вічного спокою в Царстві Небесному.

Коли моляться за покійних?

Згадувати про людину, яка відійшла в інший світ, згідно з православною традицією, можна і потрібно в будь-який час, незалежно від календарних дат. Для того, щоб приходити в храм, ставити свічку перед чином і згадувати в своїй молитві померлого не потрібно чекати певних днів.

Але, зрозуміло, існують і загальноприйняті звичаї, які наказують обов`язкове поминання. Найбільш важлива щоденна молитва про померлого до 40 днів. Синові, а точніше його душі, за цей час потрібно знайти спокій, побачити Небеса і постати перед Господом. Відповідно, обов`язково потрібно помолитися за померлу дитину на третій, дев`ятий і сороковий дні після смерті.

Пам`ятник у вигляді хреста

Зрозуміло, нікому не відомо про те, що чекає людину за порогом цього світу. Однак, в православній традиції прийнято вважати, що перші три доби душа покійного перебуває в безпосередній близькості з тілом або ж виявляється в дорогих За життя місцях. Після закінчення трьох діб дух померлого відбуває в інший світ. До дев`ятого дня душа оглядає райські кущі, а після цього готується постати перед Господом, що і відбувається на сорокову добу.

Третій день після смерті

Перше поминання в церкві відбувається на третю добу після смерті людини не випадково. Звичайно ж, ця традиція пов`язана зі Святою Трійцею і терміном воскресіння Ісуса. Однак, переконаність в тому, що душа людини в супроводі Ангела відвідує дорогі за життя місця або ж перебуває біля тіла, виникла набагато раніше, ніж з`явилося православ`я.

Прощання з дорогими за життя місцями триває дві доби, а на треті Господь закликає дух померлого. Однак якщо людина загинула раптово, не усвідомлюючи цього, то і душа його може кидатися по землі, не сприймаючи заклик на Небеса.

Вінки над могилою

Тому вкрай важливо самостійно молити Бога про милість для духу покійного, починаючи не з третьої доби, а з моменту загибелі. Часто поняття раптової смерті пов`язують з аваріями, нещасними випадками та іншими, схожими обставинами. Однак, душа людини може виявитися неготовою до переходу в інший світ і в результаті смерті уві сні, навіть якщо покійний довго хворів. Важливо і те, як сам померлий ставився до наближення кончини. Якщо людина не вірив в можливість летального результату, то і дух його стане кидатися серед живих, не знаходячи шляху в Царство Небесне. Тому самостійна молитва про покійного сина повинна читатися відразу ж після його смерті. Чекати третього дня не потрібно.

Молитва на третій день після смерті

Молитва за покійного сина, сильна і щира, безумовно читається власними словами. Жоден молитвослов не висловить те, що діється в душі батьків, які пережили власних дітей, краще, ніж це зроблять вони самі. Однак, в хвилини глибокого горя не всі здатні зібратися з думками, навіть щоб помолитися. В цьому випадку знадобляться готові Тексти. При їх виборі потрібно звертати свою увагу на два моменти-простоту у вимові і зрозумілість сенсу слів.

Каплиця перед Церквою

Помолитися про померлого сина Господу можна так:

"Господи Ісусе! Спаситель наш всемилосердний! Нехай будуть під захистом твоєї всі скорботні і розради шукають. Призри печалі великі і даруй розраду, наповни душу світлої смутком і забери тугу, Господи. Не залиш раба (ім`я покійного) без своєї милості, не дай духу його не знайти твого царства і залишитися неприкаяним. Пішли до нього Ангела свого, щоб в дорозі допоміг і вказав дорогу душі раба (ім`я покійного). Допусти його до Царства Свого, не залиш без великої милості. Амінь».

Дев`ятий день після смерті

Дев`яту добу в християнській традиції нерозривно пов`язуються з кількістю ангельських чинів. Також прийнято вважати, що саме в цю добу слуги Господа приходять до нього просити милості для душі покійний. Просять вони і про прощення гріхів, скоєних покійним за життя.

Церква на кладовищі

Відповідно, в цей час особливо важлива молитва про померлого сина. Душа загиблого, блукаючи по райських кущах, була позбавлена скорбот, але починаючи з того моменту, коли ангели Господні відправляються просити за неї, її долають печалі і страхи.

Молитва на дев`ятий день після смерті

Особливим значенням в цей часовий період володіє молитва матері про померлого сина. Хто, як не мати своїми проханнями до Всевишнього і Богородиці, здатний полегшити поневіряння душі покійного, нудиться в очікуванні Страшного Суду?

Ніяких обмежень на те, якою має бути самостійна Поминальна молитва в цей час, звичайно ж, не існує. При виборі тексту потрібно виходити з натхнення, з того, що підказує серце.

Помолитися про душу покійного Господу на дев`яту добу після його смерті можна так:

"Господи Ісусе, молю Тебе з трепетом в серці про велику милість до душі раба (ім`я покійного «. Не суди його строго, бо грішний був не зі зла, а від незнання і підступів бісівських. Даруй, Господи, милість Свою душі сина мого (ім`я покійного). Амінь»

Як помолитися Богородиці?

У колишні часи матері нерідко молили за своїх померлих синів не Ісуса, а Богородицю. Вважалося, що Пресвята Матір Божа за силою моління надасть заступництво перед Престолом Господнім.

Свіже поховання

Молитва про померлого сина, звернена до Богоматері, може бути такою:

"Богородиця, Діва Пресвята, заступниця перед поглядом Господнім і утішителька в скорботах і печалях земних! Молю Тебе за Сина Свого, раба (ім`я покійного). Прошу у тебе, заступися, припади до Господа, благай його про велике прощення для душі неприкаяної.

Прошу тебе, Пресвята Матір Божа і для себе милості. Осуши очі мої, пошли розраду в скорботах лютих. Пішли пам`ять світлу, забери відчай і не дай мені впасти в зневіру. Амінь»

Сороковий день після смерті

Вважається, що саме сорок днів необхідні душі покійного для того, щоб бути готовою до прийняття милості і благодаті Господніх і допуску в Царство Небесне. Згідно з церковним вченням на сорокову добу дух покійного постає перед очима Господніми в останній, третій раз. Іншими словами, в сороковий день вирішується, чи знайде душа Царство Небесне або ж буде віддана вічним мукам.

Церковнослужителі після закінчення цього терміну відносять покійного до пріснопам`ятних. Це означає, що про людину потрібно згадувати завжди, без дотримання будь-яких певних дат.

Молитва на сороковий день після смерті

Як правило, в цей день родичі покійного відвідують храм, ставлять свічку за упокій і подають священику записку з проханням пом`янути близьку їм людину. Але відвідування церкви зовсім не скасовує самостійної молитви. Більш того, душі покійного необхідна молитовна підтримка, адже їй належить страшне випробування.

Церковна дзвіниця

Молитва про покійного сина після 40 діб, минулих з дня його смерті, може бути такою:

"Отче наш, Вседержитель Небесний! Пом`яни і призри дух раба Твого, преставився (ім`я покійного). Змилуйся і прости йому все вольності, за життя колишні. Відпусти всі гріхи його і прийми душу в своє царство. Прояви милосердя і не дай загинути душі його в пекельному полум`ї, не допусти мук вічних лютих. Амінь»

Чи сильні короткі молитви? Як помолитися про дитячу душу?

Як правило, читається коротка самостійна молитва про покійного сина після 40 днів. Після закінчення цього терміну метою молінь є поминання людини, а не прохання про порятунок його душі. Однак, така закономірність зовсім не означає того, що моління до цього терміну не може бути коротким.

Найчастіше короткі молитви про померлого сина більш ефективні, ніж прочитання довгих текстів. Звичайно ж, душа покійного не може повідомити про те, від якої молитви їй стає легше. Що саме допомагає подолати всі поневіряння і знайти вічний спокій, можна зрозуміти за власними відчуттями. Почуте моління приносить умиротворення тому, хто просить Господа про милість. А подібне почуття приходить тільки після щирої молитви, виконаної безумовної віри і читається з абсолютним сподіванням на милосердя Боже. Які ж при цьому вимовляються слова і скільки триває читання, не має принципового значення.

Короткі молитви про душу покійного можуть бути такими:

"Господи Всемилостивий! Упокій з миром душу раба Твого, преставився (ім`я покійного). Амінь»

"Боже милосердний, не залиш без прощення і радощів душу раба (ім`я покійного), адже немає того, хто б не згрішив. Амінь»

"Отець Небесний, прийми в Царство Своє і допусти до всього благого раба (ім`я покійного «. Амінь»

Помолитися ж про дитячу душу можна так:

"Отче Всемилостивий, прийми душу чисту раба (ім`я померлої дитини «. Як дарував ти, так і закликав, не залиш же без своєї милості. Прошу Тебе, Господи, про розраду для себе. Не допусти туги, даруй печаль світлу і вічну пам`ять. Амінь»

Кладовище взимку

Нерідко батьки задаються питаннями про те, чи можна молитися за упокій душі дитини, який не був хрещений. Як правило, при цьому і самі батьки преставився не приймали хрещення і про релігію ніколи до трагедії, що трапилася не замислювалися.

Єдиної думки серед священиків в цьому питанні немає. Однак «»несповідимі шляхи Господні". Ця поширена фраза стосується всіх життєвих обставин без винятків, навіть найсумніших. Якщо люди не проходили через таїнство хрещення, то це зовсім не означає того, що вони не можуть помолитися Господу.

Статті на тему