Мушрик-це... Хто такі мушрики в ісламі

В ісламі ширк-це гріх у вигляді практики ідолопоклонства або багатобожжя, тобто обожнення або поклоніння кому-небудь або чому-небудь, крім єдиного Бога, тобто Аллаха. У буквальному сенсі це означає встановлення "посередників", що стоять між людиною і Богом. Це порок, який суперечить чесноті Тавхіда (монотеїзму). Тих, хто практикує ширк, називають мушриками. Простіше кажучи, мушрик-це язичник. В ісламському праві ширк як злочин може бути віднесений тільки до мусульман, оскільки тільки мусульманин несе юридичну відповідальність за подібне віровідступництво.

Етимологія

Слово širk походить від арабського кореня Š-R-K (ش ر ك) із загальним значенням " поділитися». У цьому контексті мушрик - це той, хто "поділяє" силу і велич Аллаха з іншими сутностями або людьми, які виконують роль посередників.

Типовий мусульманин

Ісламські коментатори Корану підкреслювали, що доісламське арабське ідолопоклонство шанувало кількох богинь (найбільш запам`ятовуються з них - аль-Манат, аль-Лат і аль-Узза) як рівних соратниць Аллаха. Тому мушрик-це перш за все багатобожник, ідолопоклонник.

Інші гріхи

Інші форми ідолопоклонницького гріха в ісламі включають поклоніння багатству та іншим матеріальним предметам. Про це йдеться в Корані в одній з історій про дітей Ізраїлю, які створили Золотого тільця в якості ідола, за що Мойсей наказав їм покаятися.

Мусульманська проповідниця

Інша форма ідолопоклонства, згадана в Корані, полягає в обожнюванні духовних лідерів, гуру, пророків (крім Мухаммеда). Люди, що йдуть за лже-пророками-це мушрики. Вони фактично прирівнюються до язичників і віровідступників.

Натовп правовірних

Середньовічні мусульманські (а також Єврейські) філософи ототожнювали віру в Трійцю з єрессю ширка. Бо згідно з мусульманськими віруваннями Аллах єдиний і йому не потрібні посередники.

Партнери Аллаха

У богословському контексті людина грішить, пов`язуючи якусь меншу істоту з Аллахом. Цей гріх вчиняється, якщо уявити, що у Бога є партнер, якому можна поклонятися. Що сказано в Корані? Те, що Аллах не прощає, коли йому привласнюють якихось духовних партнерів або «соратників», але при цьому він прощає все, що завгодно, кому завгодно. Однак присвоєння йому партнерів, Як роблять мушрики в ісламі, є одним з найтяжчих проступків. Межі концепції ідолопоклонства досить гнучкі, і теологи часто описують надмірне шанування якогось артефакту тут, на землі, як приклад поклоніння ідолам. Деякі ортодокси з числа ісламістів, наприклад, стверджують, що правовірні, які поклоняються Каабі в Мецці , - це мушрики.

  • Арабський напис

    Атеїзм

    Атеїзм також сприймається мусульманами як ухилення від справжньої віри, оскільки він заперечує позицію Аллаха як унікального Творця та носія Всесвіту (Тавхід Аль-рубубія, єдність панування), а люди, які заявляють, що є атеїстами, караються в мусульманських країнах. Так само акт ухилення поширюється на такі речі.ю як уявлення про те, що Бог має людські антропоморфні якості, а також акти поклоніння чи благочестя, внутрішньою метою яких є гордість, примха чи бажання громадського захоплення, хоча публічна молитва є основним ісламським аспектом віри, підтримуваним і вихваленим у Корані.

    Мусульманські жінки

    Інші авраамічні релігії

    Статус "народу Книги" (ахл Аль-Кітаб), особливо євреїв та християн, щодо ісламських уявлень про невіру не є чітким. Чарльз Адамс пише, що Коран дорікає "людям Книги" за те, що вони відкидають послання Мухаммеда, хоча вони повинні були першими прийняти його як власників попередніх одкровень. Мусульмани особливо виділяють християн за зневагу до концепції єдності Бога. Вірш 5: 73 Корану («звичайно, вони не вірять [Кафара], хто каже: Бог третій із трьох " » серед інших віршів традиційно сприймається в ісламі як відмова від вчення про християнську трійцю, хоча сучасна наука пропонує альтернативні тлумачення цього уривку.

    Мусульманська діаспора

    Інші вірші Корану категорично заперечують божественність Ісуса Христа, Сина Марії, і дорікають людям, які ставляться до Ісуса як до Бога, обіцяючи всім християнам вічне покарання в пеклі. Коран також не визнає статус Ісуса як Сина Божого або Самого Бога. При цьому мусульмани поважають його як пророка і посланника Всевишнього, посланого дітям Ізраїлю.

    Історично "люди Книги" (іудеї та християни), які постійно проживають під ісламським правлінням, мали право на особливий статус, відомий як дхіммі. Їм дозволялося сповідувати свою релігію, але вони були змушені платити за це спеціальний податок.

  • Статті на тему